stereometria
Robak: Cześć! Macie jakieś fajne zadanka ze stereometrii? Jak tak robię poprzednie matury to raz mi
wychodzą zadania, a raz w ogóle nie wiem z której strony mam się za to zabrać. Przerobiłem z
łatwością zadania wprowadzające z kiełbasy, ale już te maturalne sprawiają mi trudność.
Może macie jakieś fajne? Np. ze zastosowaniem odwrotności talesa, podobieństwem itd.?
29 kwi 15:04
dero2005:

Na podstawach walca przeprowadzono dwie rwnoległe średnice AB i A
1B
1. Przez końce A i B
1
tych średnic poprowadzono plaszczyznę styczną do okręgów będących brzegami podstaw. Powstały w
ten sposób przekrój walca jest elipsą, której pole jest 4 razy większe od pola podstawy.
Oblicz pole całkowitej powierzchni walca wiedząc, że duża oś elipsy przekroju jest równa 16
cm.
29 kwi 20:13
dero2005:
Trapez równoramienny o ramieniu b i kącie ostrym α obraca się dookola wiekszej podstawy.
Znaleźć objetość i pole powierzchni powstałej bryły wiedząc, że przekątna trapezu jest
prostopadła do ramienia.
29 kwi 20:20
dero2005:
Dany jest stożek o objętości V, którego tworząca jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
kątem α. W jakiej odległości od wierzchołka stożka należy przeprowadzić płaszczyznę
prostopadłą do osi stożka, żeby płaszczyzna ta podzieliła na połowy pole powierzchni bocznej
stożka.
29 kwi 20:26
Robak:

Z elipsą się pierwszy raz spotykam, ale znalazłem wzór na pole więc zaczynamy.
Pcw=2*π*r
2+2*π*r*H
Pe=pole elipsy=4Pp
π*a*b=4*π*r
2
|AB1|=16
Mogę jakąś małą podpowiedź czy dobrze robię?
29 kwi 23:28
Robak: Teraz chciałem z tych wzorów wyznaczyć H
Mam, że b=8 kurczę.. nie wiem co dalej.
29 kwi 23:31
dero2005:
a = r
30 kwi 06:57
Robak: (2r2)2+H2=162
H2=256−4r4
H=√256−4r4
H=16−2r2
Pe=π*r*8
Pcw=2*π*r*8 + 2*π*r*16−2r2
2r(24π−r)
r=0
r=24π
Dobrze rozumuje czy nadal źle?
30 kwi 14:17
dero2005:
Twój post 23:28
πab = 4πr
2
a = r
πrb = 4πr
2
b = 8 → post 23:28
b = 4r
dalej Pitagoras liczysz h
30 kwi 17:11
Robak: h wychodzi 0?
30 kwi 17:16
Robak: skoro b=8
to r=2
AB=2R=4
H
2+4
2=16
H
2=16−16

?
30 kwi 17:17
euler: Takie zadanko
Dany jest stożek ścięty, którego wysokość jest średnią geometryczną średnic podstaw. Wykaż, że
w ten stożek można wpisać kulę.
30 kwi 17:28
Robak: Dzięki zaraz się za to zabiorę tylko pierw ogarnę to 1

Próbuje znaleźć gdzie mam błąd
30 kwi 17:30
Robak: H=4√15
r=2
czyli
Pcw=16√15π+8π
30 kwi 17:40
Robak:

H=
√2r1*2r2
Czyli muszę wykazać, że H jest prostopadłe do podstawy?
30 kwi 17:46
Robak: Przydałby się ktoś kto by ze mną je robił albo jakieś wskazówki

No cóż pozostaje czekać, idę robić prawdopodobieństwo
30 kwi 17:51
Robak: Cześć odświeżam, mógłby ktoś spojrzeć?
1 maj 08:09
zawodus: H jest zawsze prostopadłe do podstawy. To wynika z tego, czym jest H.
1 maj 08:58
Robak: No to się później domyśliłem, ale jak sie za to zadanie zabrać?
1 maj 09:11
zawodus: Do wykazania jest, że w przekrój osiowy (trapez równoramienny) można wpisać okrąg.
1 maj 09:14