Statki
H.Szost: Oblicz szybkość średnią statku, który płynie z miasta A do B tam i z powrotem, jeżeli szybkość
własna tego statku wynosi 5m/s, a szybkość wody w rzece 4m/s.
29 kwi 15:03
J: Z A do B v = 9 m/s , z powrotem v = 1 m/s , średnia : 5 m/s
29 kwi 15:08
H.Szost: Średniej szybkość z tego co wiem nie można liczyć jako średniej arytmetycznej.
29 kwi 15:10
J: To znaczy,że moje rozwiazanie jest błędne ...
29 kwi 15:12
H.Szost: No tak mam właśnie problem z tym, bo do tego, że raz się poruszała z prędkością 9m/s, a raz
1m/s to doszedłem bez problemu. Później pewnie mam to obliczyć Vśr=droga całkowita/czas
całkowity, ale mam problem z zbyt dużą ilością niewiadomych.
29 kwi 15:14
Dziadek Mróz:
vt = s
| | s + s | | 2s | | 2s | |
vśr = |
| = |
| = |
| = ... |
| | t1 + t2 | | | | | |
29 kwi 15:16
H.Szost: Wielkie dzięki!
29 kwi 15:19
Dziadek Mróz:
| | s + s | |
Wiesz dlaczego vśr = |
| ? |
| | t1 + t2 | |
29 kwi 15:19
pigor: ..., a wiec warto zauważyć, że s=const.
i mamy do czynienia ze średnią harmoniczną, czyli
| | 2*(5+4)*(5−4) | | 2*9*1 | | 18 | |
vśr.= |
| = |
| = |
| = 1,8 ms .  |
| | 9+1 | | 10 | | 10 | |
29 kwi 15:31
H.Szost: @Dziadek Mróz
Tak, wiem, bo tam i z powrotem czyli 2s oraz całkowity czas. t=s/v, więc t1+t2=s/v1+s/v2.
Dzisiaj coś nie mam dnia do tych zadań. Te w sumie było proste, a nie wiem dlaczego na to nie
wpadłem.
@pigor
Dzięki za ciekawostkę. Co prawda tego jeszcze nie miałem, ale poczytam o tym w wolnym czasie.
29 kwi 15:36
H.Szost: Robię teraz jeszcze jedno. Mógłby ktoś sprawdzić.
Ciało poruszające się ruchem jednostajnie zmiennym z prędkością v1=25m/s jest hamowane na
drodze s=40m do prędkości v2=15m/s. Oblicz czas hamowania i przyśpieszenie z jakim porusza się
ciało.
Liczyłem tak.
Δv=−10m/s
s=a*t2/2
2s=Δv/t*t2
2s=Δv*t
80m/10m/s=8s
a=ΔV/t
a=10m/s/8s=1,25
29 kwi 15:41
H.Szost: a=−1,25m/s
29 kwi 15:43
Dziadek Mróz:
v
p − v początkowa
v
k − v końcowa
v
k = v
p − at
s = 40m
a = ?
t = ?
40 = 25t − 5t
40 = 20t
| | 25 − 15 | | 10 | | m | |
a = |
| = |
| = 5 [ |
| ] |
| | 2 | | 2 | | s2 | |
O ile ze wzorów na ruch jednostajnie opóźniony
http://fizyka.pisz.pl/strona/7.html to poprawnie, no chyba, że źle pomyślane
29 kwi 15:58
H.Szost: No tak to będzie dobrze ja już widzę, że w swoich marnych obliczeniach ominąłem prędkość
początkową we wzorze. Dzięki. Pozdrawiam.
29 kwi 16:06
29 kwi 16:20