Punkt A=(p,3) należy do wykresu funkcji f(x) = x^2 + 2x + 4. Ile wynosi p?Punkt
arianne: Punkt A=(p,3) należy do wykresu funkcji f(x) = x2 + 2x + 4. Ile wynosi p?
Punkt A=(2,q) należy do wykresu funkcji f(x) = −x2 − 2x + 2. Ile wynosi q?
29 kwi 14:16
J:
Podstaw za x = p i przyrównaj do 3
W drugim odwrotnie , za x podstaw 2 i oblicz q
29 kwi 14:21
Dziadek Mróz:
A = (xA, yA)
y = x2 + 2x + 4
yA = xA2 + 2xA + 4
29 kwi 15:18
arianne: W drugim zadaniu q = −6, nie wiem natomiast, jak rozwiązać to pierwsze.
3 = p2 − 2p + 2
0 = p2 − 2p −1 ?
29 kwi 16:24
Dziadek Mróz:
a)
A = (p, 3)
f(x) = x
2 + 2x + 4
f(p) = 3
p
2 + 2p + 4 = 3
p
2 + 2p + 1 = 0
Δ = 0
b)
A = (2, q)
f(x) = −x
2 − 2x + 2
f(2) = q
−(2)
2 − 2*2 + 2 = q
−4 − 4 + 2 = q
−8 + 2 = q
q = −6
A = (2, −6)
29 kwi 16:29
Dziadek Mróz:

a) ta na niebiesko
b) ta na czerwono
29 kwi 16:31