helpp
KUBAXX: rozwiąż układ równań
x +y +z = 21
y2=xz
y+20= z−18 + x−5/2 << całosc przez 2
29 kwi 14:10
J: Czy to nie zadanie z ciągów ?
29 kwi 14:13
KUBAXX: tak i wychodzą mi jakies głupoty z tym układem
29 kwi 14:19
J: Suma trzech wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 21. Jeśli od pierwszego wyrazu odejmiemy 5 ....
itd,to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Podaj treśc całego zadania .
29 kwi 14:32
KUBAXX: Dane są trzy liczby tworzące ciąg geometryczny suma tych liczb 21 jeśli od pierwszej z tych
liczb
odejmiemy 5, do drugiej dodamy 20 od trzeciej odejmiemy 18 to otrzymamy ciag arytmetyczny
wyznacz te liczby
29 kwi 14:48
J: Spróbuj tak:
x + z = 21 − y i podstaw do drugego: 2(y+20) = 21 − y − 18 − 15 ... i wylicz y ( chyba −14)
potem: z równania x + z = 21 − y oblicz np x i idź do równania y2 = x*z ( bedziesz miał jedna
niewiadomą)
29 kwi 14:52
J: Oczywiście x + z = 21 − y podstawiasz do trzeciego..
29 kwi 14:53
KUBAXX: dzięki
29 kwi 14:54
J: Po podstawieniu do drugiego: 2(y+20) = 21 − y − 18 − 5
29 kwi 14:54
J: Uff . .. do trzeciego : 2(y+20) = 21 − y − 18 − 5 ⇔ 2y + 40 = − y − 2 ⇔ 3y = − 42 ⇔ y = − 14
teraz: x + z = 21 − (−14) = 35 stąd: z = 35 − x
i do drugiego: (−14)2 = x*(35 − x) i oblicz x
29 kwi 14:58