Prawdopodobieństwo
Pati: Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wiadomo, że P(A∩B')=3/10 , P(A∩B)= 1/5 ,
P(AUB)= 9/10. Oblicz P(A) i P(B). W odpowiedziach jest P(A)=1/2 i P(B)= 3/5. Mi wyszło P(A)=
2/5, i P(B)= 7/10
Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego P(A)=1/2 i P(B)= 3/5? Byłabym wdzięczna.
29 kwi 14:01
Pati: stfu. wyszło mi P(B)= 5/10
29 kwi 14:04
muflon: już tłumaczę
29 kwi 14:08
muflon:

niebieskie kreski to A'
czerwone kreski to B'
P(A∩B')=P(A−B)=P(A)−P(AnB)
P(AnB)=P(A)+P(B)−P(AuB)
Z pierwszego policz P(A)
Z drugiego P(B)
29 kwi 14:15
muflon: * mały błąd w rysunku! czerwona kreska nie powinna być w obrębie zbioru B
29 kwi 14:16
Pati: P(A∩B')=P(A−B)=P(A)−P(AnB) Hmm wyszło tak jak powinno być ale nadal nie rozumiem jednej
rzeczy. Skoro AUB = 9/10 to P(A'nB')= 1/10 Dlaczego nie uwzględniamy tej części i nie ma
P(AnB')= P(A) − P(AnB)+ P(A'nB') ?
29 kwi 14:29
Pati: dobra, wiem. Przecież to iloraz a nie suma. Wszystko jasne.
29 kwi 14:30