Wielomiany!
muflon: Reszta z dzielenia P(x)=3x
5−5x
4+ax
3+bx
2+cx+d przez Q(x)=−3x
4+2x
3+8x
2 jest jaka sama jak
reszta z dzielenia Q(x)/R(x)=3x
2−2x+1. Policz a,b,c,d
Proszę o pokazanie metody, rachunki zrobię sam
29 kwi 13:28
zawodus: ile wynosi reszta z dzielenia P(x) przez Q(x)

ile wynosi reszta z dzielenia Q(x) przez P(x)

mają być takie same
29 kwi 13:29
muflon: Czyli mam podzielić to pisemnie
29 kwi 13:33
muflon: Zwodus a jak to się robiło, pokażesz mi jeden przykład
29 kwi 13:49
muflon: *zawodus
29 kwi 13:50
29 kwi 13:50
muflon: Dzięki dzięki, i przepraszam ,że nie pomyślałem zajrzeć tam
29 kwi 13:53
Piotr 10: podziel pisemnie a potem to
P(X)=Q(X) * ( − x+f)+A(x) , gdzie A(x) reszta
29 kwi 13:53