29 kwi 12:43
AS:
Kwadrat liczby mającej na miejscu jednostek cyfrę 5
752 = 5625 , mnożę 7*8 i dopisuję 25
352 = 1225 , 3*4 i dopisuję 25
Mnożenie liczby przez 11
Między skrajne cyfry wstawiam ich sumę
43*11 = 473 , 4 , (4 + 3) , 3
85*11 = 935 , 8 , (8 + 5) , 5
Mnożenie dwóch liczb dwucyfrowych
Stosowany jest klucz
| X |
47 7*8 = 56 , podpisuję 6 , przenoszę 5
x 58 4*8 + 7*5 + 5 = 72 , dopisuję 2 , przenoszę 7
−−−−−− 4*5 + 7 = 27 dopisuję 27
2726
Mnożenie dwóch liczb trzycyfrowych
Stosowany jest klucz
| X >|< X |
543 3*8 = 24 , podpisuję 4 przenoszę 2
x 228 4*8 + 3*2 + 2 = 40 , dopisuję 0 , przenoszę 4
−−−−−−−− 5*8 + 3*2 + 4*2 + 4 = 58 , dopisuję 8 , przenoszę 5
123804 5*2 + 4*2 + 5 = 23 , dopisuję 3 , przenoszę 2
5*2 + 2 = 12 , dopisuję 12
Oczywiście wszystkie obliczenia pomocnicze wykonuję w pamięci
Czy mnożenie zostało wykonane poprawnie?
5684 , 5+6+8+4 = 23 , 2+3 = 5 [a]
x 4572 , 4+5+7+2 = 18 , 1 + 8 = 9 [b]
−−−−−−−−
25987248 2+5+9+8+7+2+4+8 = 45 , 4 + 5 = 9 [c]
Wymnażam ostatnie dwie sumy [a] i b] , 5 * 9 = 45 , 4+5 = 9 = [c]
Obliczenia poprawne.
Reguła ta zawodzi,gdy popełni się tzw. błąd czeski
polegający na przestawieniu cyfr.
Zamiast 2578 napisze się 2758
29 kwi 15:17