Przekształcenie funkcji - wartość bezwględna
Adrianna: f(x)=x
2 − 6|x|
Narysuj wykres funkcji określonej wzorem f(x) i na jego podstawie wyznacz liczbę rozwiązań
równania f(x) = p w zależności od wartości parametru p.
Mam problem z tą funkcją. Nie wiem, czy mam ją przesunąć w dół, potem odbić na drugą stronę
względem OX? Czy może zrobić dla x≥0 i x<0 (co tutaj nic mi nie wychodzi)?
Nigdzie nie mogłam znaleźć przykładu takiej funkcji. Podam wyniki jakie powinny być:
0 rozwiązań dla p∊ (−
∞;−9)
2 rozwiązania dla p∊ {−9} ∪ (0;
∞)
3 rozwiązania dla p=0
4 rozwiązania dla p∊(−9;0)
Poproszę o wytłumaczenie mi jak to narysować
29 kwi 10:36
J:
Dla x ≥ 0 .. rysujesz f(x) = x2 − 6x
Dla x < 0 .. rysujesz f(x) = x2 + 6x
29 kwi 10:42
razor: x2 − 6|x| = |x|2 − 6|x|
rysujesz x2 − 6x i odbijasz względem OY prawą stronę na lewą
29 kwi 10:43
Adrianna: No tak, bo po rozłożeniu na x≥0 i x<0 w obydwóch przypadkach wychodzi to samo.
Tylko dlaczego mam odbić względem OY z prawej na lewą?
29 kwi 10:53
J: Bo wartość bezwzględna powoduje, że f(−x) = f(x) , a to jest odbicie wzgledem osi OY
29 kwi 11:00
Adrianna: Dziękuję za pomoc
29 kwi 11:03