matematykaszkolna.pl
Jak obliczyć prawdopodobieństwo ustawienia liczb w danej kolejności Adrianna: Liczby 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ustawiamy losowo w szeregu. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A takiego, że w tym ustawieniu suma każdych dwóch sąsiednich liczb będzie nieparzysta. Wiem tylko tyle, że będzie układ: np p np p np p np p np W drugą stronę się nie da, jest za mało parzystych. Czyli jest ustawienie: 5*4*4*3*3*2*2*1*1
  5!*4!  
Czyli to wg mnie powinno wyglądać tak:

9!  
Ale wtedy nie zgadza mi się wynik, w odpowiedzi jest P(A) = 1126 Proszę o pomoc emotka Nie mogę wpaść na razie na inne rozwiązanie.
29 kwi 10:28
J:
5!*4! 1 

=

9! 126 
29 kwi 10:34
Adrianna: Faktycznie, przepraszam Z roztargnienia z 9! po skróceniu policzyłam = 6*7*8 bez 9. Dziękuję emotka
29 kwi 10:38
PW: Adrianna, musiałem się długo zastanawiać nad Twoim tłumaczeniem. Zdarzeniami elementarnymi są 9−elementowe ciągi (wariacje bez powtórzeń), więc powinny być zapisywane jako np. (2, 4, 3, 1, 9, 8, 7, 6, 5) − idzie mi o te przecinki i nawias. Poza tym nie używa się raczej dwuliterowych oznaczeń, lepiej jednak n − nieparzysta, p− parzysta. Gdybyś napisała (n, p, n, p, n, p, n, p, n), byłoby wszystko jasne, a tak długo myślałem "co autorka miała na myśli" gdy pisała n np n np itd. Może jestem mało inteligentny, ale tak mnie uczyli, i nie jest to marudzenie − sposób zapisu wariacji jest jednoznacznie określony, utrwalony praktyką. A już zupełnie niezrozumiały jest komentarz: Czyli jest ustawienie: 5*4*4*3*3*2*2*1*1 Co to do licha ma oznaczać? Jeżeli jesteś maturzystką, to nie licz na pełną punktację.
29 kwi 11:19
Adrianna: Na kartce zapisałam to inaczej, ale dziękuję za zwrócenie uwagi. Nie wiedziałam, że nie można używać dwuliterowych oznaczeń, na lekcjach takimi się posługiwaliśmy.
29 kwi 11:25
PW: emotka Nie to że nie można, w tym wypadku były mocno mylące. Ważniejsze dla mnie jest poprawne opisanie przestrzeni zdarzeń jako zbioru ciągów (wariacji) i konsekwentne stosowanie tego w całym rozwiązaniu. Przypatrując się wzorcowym rozwiązaniom CKE można zauważyć, że za poprawne opisanie zbioru Ω zawsze jest punkcik. A jak uzasadnisz swoje wyliczenie 5•4•4•3•3•2•2 używając terminów kombinatoryki? Ten dobry opis też jest punktowany, sam wynik nie jest taki ważny jak opis.
29 kwi 12:14