aa
Hugo: Wyznacz wartości ciągu
a,b,c − geometryczny
a,b+8,c − arytmetyczny
a,b+8,c+64 − geometryczny
a,b+8,c − arytmetyczny −> a, a+r+8, a+2r −> a+r+8−a= a+2r −(a+r+8)
a,b+8,c+64 − geometryczny −> a, aq+8, aq2+64 −> aq+8 / a = aq2+64 / aq+8
aq+=a+r
29 kwi 00:07
Janek191:
a, b, c − c. geometryczny, więc b = aq , c = a q
2
a, b + 8, c − c. arytmetyczny, więc aq + 8 − a = a q
2 − ( aq + 8)
a, b + 8, c + 64 − c. geometryczny, więc
( aq + 8)
2 = a*(aq
2 + 64)
Mamy zatem
aq
2 −2aq + a − 16 = 0
a
2q
2 + 16aq + 64 = a
2q
2 + 64a ⇒ 16aq − 64a + 64 = 0 / : 16 ⇒ aq − 4a + 4 = 0
−−−−−−−−−−−
a*(q
2 − 2q + 1) = 16
| | − 4 | |
a*(q − 4 ) = − 4 ⇒ a = |
| |
| | q − 4 | |
−−−−−−−−−−−−− dzielimy stronami
q
2 − 2q + 1 = − 4q + 16
q
2 + 2q − 15 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−15) = 64 ⇒
√Δ = 8
| | − 2 − 8 | | − 2 + 8 | |
q = |
| = − 5 lub q = |
| = 3 |
| | 2 | | 2 | |
więc
| | − 4 | | 4 | | − 4 | |
a = |
| = |
| lub a = |
| = 4 |
| | − 5 − 4 | | 9 | | 3 − 4 | |
Mamy zatem:
| | 4 | | 20 | | 100 | |
1) a = |
| , b = aq = − |
| , c = aq2 = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
2) a= 4 b = aq = 12 c = aq
2 = 36
29 kwi 00:31
Hugo: aq+=a+r ⇒⇒ r=aq−a
Podstawiamy to do równaia:
a+r +8−a= a+2r −(a+r+8)
a+(aq−a)+8−a = a+2(aq−a) −(a+aq−a+8)
aq+8 / a = aq2+64 / aq+8
+aq−a+8 = a+2aq−a −a+−aq+a−8
aq+8 / a = aq2+64 / aq+8
+aq−a+8 = +2aq +−aq+−8
aq+8 / a = aq2+64 / aq+8
ide spać xd
29 kwi 00:32
Hugo: Janku dziękuje za trud aczkolwiek do zadanie maturalne mam odp i bardziej chodzi o wyłapanie
moich błegów

Ale z chęcią lookne na sposób
29 kwi 00:33
Janek191:
Dobranoc
29 kwi 00:33
Hugo: fajny sposób

dz
29 kwi 00:35