Trygonometria
muflon: Trygonometria
0≤α≤π
√1/2+1/2√1/2+1/2 cosα wyraź w najprostszej postaci
Prosze o wskazówkę
28 kwi 23:51
Nieuchwytny: Zapisz to w trochę bardziej czytelnej formie
29 kwi 00:04
Godzio:
| | α | |
Spróbuj rozpisać sobie: cos2 |
| |
| | 2 | |
29 kwi 00:05
muflon: =1 − sin2 (α/2)
29 kwi 00:11
muflon: rozpisąc sinusa dalej
29 kwi 00:12
Godzio:
Chodzi o doprowadzenie do takiej postaci,
| | α | | 1 | |
cos2 |
| = |
| (1 + cosα) |
| | 2 | | 2 | |
może łatwiej Ci będzie rozpisać cosα ?
29 kwi 00:16
muflon: ok, spróbuje ale już rano, dobranoc
29 kwi 00:17
muflon: już, wiem znalazłem ten wzór w tablicach, ostatecznie wychodzi ....=cos α/4
29 kwi 10:04