>>
matma: BARDZO PROSZE O POMOC
DWA OKRĘGI o promieniach r oraz R są styczne zewnętrznie. Oblicz odległość ich punktu
styczności od wspólnej stycznej zewnętrznej.
28 kwi 22:44
zośka:

Mamy policzyć d
28 kwi 23:06
matma: i jak mam to zrobic?
28 kwi 23:10
matma: nie rozumiem
28 kwi 23:10
zośka: Policzę najpierw x:
i trzeba podstawić za x jeszcze
28 kwi 23:13
matma: ae po co mi d? jak mam ibliczyc odleglkosc ich punktow stycznoisci
28 kwi 23:15
28 kwi 23:15
Maslanek: Długość d to szukana długość
28 kwi 23:16
matma: okej
28 kwi 23:17
ICSP: Mamy dwa trapezy podobne, zatem :
skąd d =
28 kwi 23:17
matma: d=R
28 kwi 23:18
zośka: | | 2rR | |
Je sli się nie pomyliłam chyba powinno wyjść d= |
| |
| | r+R | |
28 kwi 23:18
Maslanek: Nie no jak

coś Ty
28 kwi 23:18
matma: ICSP skąd tak dobrze matme umiesz ?
28 kwi 23:18
Maslanek: Bez dwójki
28 kwi 23:19
zośka: Punkt styczności tych okręgów zaznaczony jest czerwoną kropką. I musisz policzyć jego odległość
od stycznej do tych okręgów ( stycznej zewnętrznej)
28 kwi 23:22
matma: Mam jeszcze jedno zadanie:
Środki dwóch przystajacych okregow stycznych zewnetrznie sa przeciwleglymi wierzcholmai
prostokata o obwodzie 6 . Promienie tych okregow sa rowne krotszemu bokowi prostokata . oblicz
dlugosc odcinka wspolnej stycznej wewnetrznej zawartej w prostokacie. sin\alpha=
\frac{|BC|}{|AC|}\\
sin\alpha= \frac{r}{2r}\\
sin\alpha= \frac{1}{2}\\
\alpha=30o
Z trójkąta AFE
tg30o= \frac{|EF|}{|AE|}\\
\frac{ \sqrt{3} }{3}= \frac{|EF|}{r}\\
|EF|= \frac{r \sqrt{3} }{3}
|FG|=2|EF|= \frac{2r \sqrt{3} }{3}
28 kwi 23:23