wykresy funkcje
andzka: Podaj wzor proporcjonalnosci odwrotnej y=a/x,jesli do jej wykresu nalezy A=(27,1/9).Podaj
wspolrzedne trzech innych punktow.
zrobilam tak;
A=(27,1/9) wiec x=27 a y 1/9
y=a/x wiec a=y x X
a= 27 x 1/9=27/9=3
wzor;a=3/x
co dalej i czy dobrze?
28 kwi 22:30
sushi_ gg6397228:
a=3
teraz masz wybrac pare "x" i policzyc "y"
28 kwi 22:32
andzka: jak to mam zrobic,to co robilam jest dobrze?
28 kwi 22:35
sushi_ gg6397228:
tak
tabelka, jak w innym zadaniu , co dzisiaj wałkowałaś prawie 40 postów
28 kwi 22:37
andzka: jak juz ta tabelke wykonam co dalej
28 kwi 22:40
sushi_ gg6397228:
to przeczytaj pytanie do zadania i ....
28 kwi 22:41
andzka: podac wzor proporcjonalnosci odwrotnej czyli a=3/x
28 kwi 22:44
sushi_ gg6397228:
drugie zdanie, po kropce
28 kwi 22:46
sushi_ gg6397228:
y=a/x −−> odp do pierwszego pytania
28 kwi 22:46
andzka: no wlasnie i tutaj jestem kropce...jak te wspolrzedne mam odczytac
28 kwi 22:47
sushi_ gg6397228:
masz je zrobić−−> czyli zrobić pomocniczą tabelkę
28 kwi 22:49
andzka: prosze o pomoc jak to zrobic
28 kwi 22:51
sushi_ gg6397228:
przeciez dzisiaj juz robilas tabelke?
28 kwi 22:52
andzka: no tak gory zaczynam od −4 i konczę na 4 a pod spodem
28 kwi 22:53
andzka: juz mi sie wszystko miesza
28 kwi 22:54
sushi_ gg6397228:
jakie zaproponujesz "x", aby wyszedł ładny "y"
28 kwi 22:55
andzka: 3
28 kwi 22:55
andzka: wtedy wyjdzie 1
28 kwi 22:56
sushi_ gg6397228:
x=3, to y= ...
28 kwi 22:56
andzka: lub 1
28 kwi 22:57
sushi_ gg6397228:
to mamy pierwszy punkt x=3, y=1 czyli A=(3;1)
nastepny "x" do golenia:
28 kwi 22:57
sushi_ gg6397228:
x=1; to y=....
28 kwi 22:57
andzka: y=1
28 kwi 22:58
andzka: y=3
28 kwi 22:59
sushi_ gg6397228:
| | 3 | |
y= |
| dla x= 1, to y=... |
| | x | |
28 kwi 22:59
sushi_ gg6397228:
to mamy kolejny punkt
x=1; y=3 B=(1;3)
jeszcze jeden punkt
28 kwi 23:00
andzka: hmmm,nie mam pojecia
28 kwi 23:01
andzka: 0
28 kwi 23:01
sushi_ gg6397228:
nie mozna dzielic przez 0
28 kwi 23:02
andzka: to nie wiem
28 kwi 23:02
andzka: 6
28 kwi 23:03
andzka: 6
28 kwi 23:03
sushi_ gg6397228:
jest bardzo duzo liczb; a masz podac jeszcze jedna
28 kwi 23:03
sushi_ gg6397228:
to mamy x=6, wiec y=...
28 kwi 23:03
andzka: wyjdzie 2/3=1/3
28 kwi 23:03
sushi_ gg6397228:
co to za dziwne skracanie ?
28 kwi 23:05
andzka: tak
28 kwi 23:05
28 kwi 23:06
andzka: sorki 1/2
28 kwi 23:06
andzka: wiec C=(6,1/2)
28 kwi 23:07
andzka: dziekuje slicznie
28 kwi 23:07
sushi_ gg6397228:
C= (6; 12)
koniec zadania
w ramach treningu −−> podaj teraz trzy "x" ujemne i policz "y"
28 kwi 23:08