Równanie trygonometryczne
muflon: tg(x+π/3)=tg(π/2−x)
x∊(−π/2;π/2)
1.Dziedzina...
2. Jak dalej, żeby nie powinąć żadnych rozwiązań?
Proszę o nakierowanie mnie
28 kwi 22:16
muflon: 1.
x+π/3≠π/2 +kπ k∊C
π/2−x≠π/2+kπ k∊C
28 kwi 22:18
28 kwi 22:25
muflon: i rozwiązuje
28 kwi 22:41
muflon: x=−π/6+π/4+kπ/2

?
28 kwi 22:42
Mila:
Dalej ..
28 kwi 23:17
matma: muflo do nauki !
28 kwi 23:19
muflon: dalej to już z górki

Cały czas się uczę
28 kwi 23:21
muflon: x=π/6 +kπ
x=(−5/12)π
x=π/12
28 kwi 23:26
Mila:
A dziedzina do końca nie wyznaczona.
−x≠kπ
x≠kπ
| | −π | | π | | π | |
D: x∊( |
| , |
| i x≠ |
| +kπ i x≠kπ |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
k=0
k=1
k=−1
| | π | | 6π | | −5 | | −π | |
x= |
| − |
| = |
| π> |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 2 | |
28 kwi 23:47