wykaż że
dżasta: wykaż że jeśli n jest liczbą całkowitą niepodzielną przez 3 to liczba (n+1)(n+2) jest podzielna
przez 3.
28 kwi 22:07
Eta:
Liczba , która nie jest podzielna przez 3 jest postaci:
n= 3k+1 v n= 3k+2 , k∊C
dla n=3k+1 : (3k+2)(3k+3)= ............ = 3*.......
podobnie
dla n= 3k+2 : dokończ.......
28 kwi 22:14
dżasta: nie wiem jak ..
28 kwi 22:25
Eta:
Ejjj

(3k+2)(3k+3)= 9k
2+15k+6=
3*(3k
2+5k+2) −−−−−− jest podzielna przez
3
28 kwi 22:27
Eta:
dla n=3k+2 : (3k+3)(3k+4)=........ dokończ samodzielnie
28 kwi 22:28
dżasta: dzięki wielkie
28 kwi 22:32
Eta:
28 kwi 22:34