matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki
Kris:
4−x
Oblicz całkę: ∫
2+
√
x
28 kwi 21:31
ICSP:
4 − x
2
∫
dx = ∫(2 −
√
x
)dx = 2x −
x
3/2
+ C
2 +
√
x
3
28 kwi 21:35
Kris:
a skąd się wzięła ta całka z 2−
√
x
?
28 kwi 21:42
Maths:
now lasnie?
28 kwi 21:51
Mila:
4−x
2−
√
x
(4−x)*(2−
√
x
)
*
=
usunięcie niewymierności z mianownika
2+
√
x
2−
√
x
4−x
=(2−
√
x
)
28 kwi 21:52