funkcie
andzka: naszkicuj wykres funkcji g.Podaj dziedzine,zbior wartosci oraz asymptat wykresu
funkcjig,jezeli;
a) g(x)=4/x+1
b) g(x)=1/x−3
28 kwi 21:27
Jolanta: 1 jest w mianowniku czy nie
28 kwi 21:29
andzka: nie
28 kwi 21:35
andzka: doklanie w punkcie a ) jest 4dzielone przez x + 1
28 kwi 21:43
andzka: 4/x +1
28 kwi 21:44
Jolanta: czyli masz wykres przesunięty o 1 w górę
zrób sobie tabelkę
x≠0
np
x=−8
x= −4 x=−2
| | 4 | | 4 | |
y= |
| +1=−1+1=0 y= |
| +1=−2+1=−1 |
| | −4 | | −2 | |
x=−1 x=1
| | 4 | | 4 | |
y= |
| +1=−4+1=−3 y= |
| +1=4+1=5 |
| | −1 | | 1 | |
x=2 x=4
28 kwi 21:45
Jolanta: weż sie zdecyduj jak jest
to co napisałam jest dla
28 kwi 21:46
andzka: TAK
28 kwi 21:48
Jolanta: nie przepisuj tylko się zastanów i sama policz a póżniej zrób wykres ,tylko tak sie nauczysz
28 kwi 21:49
andzka: DZIEKUJE SERDECZNIE ,TO JUZ ROZUMIEM I TAK SAMO ROBIE NASTEPNY PRZYKLAD,
Pani Jolu,z poprzednim zadaniem mam problem ,moze pani zobaczyc.
28 kwi 22:01