granica funkcji
olkaq: Hej rozpisałby mi ktos jak rozwiązać taka granicę:
| | √x2+2 − 3√8x3+x | |
lim |
| |
| | √x2 + 5 | |
x→−
∞
28 kwi 21:13
28 kwi 22:08
Saizou :
| | 2 | | 1 | | √x2(1+ |
| −3√x3(8+ |
| )) | | | x2 | | x2 | |
| |
| = |
| |
chyba coś takiego xd
28 kwi 22:12
PW:
Można też
| | 1 | |
3√8x3+x = 2x 3√(1 + |
| ) (a ten ułamek za nic nie chce wleźć pod pierwiastek, |
| | 8x2 | |
ale chyba wiadomo o co idzie).
28 kwi 22:34
Maslanek: | 1−2 | | −1 | |
| = |
| =−1  |
| 1 | | 1 | |
28 kwi 22:36
Saizou : Maslanek masz racje, ale to już sztuka dla sztuki, po prostu chciałem już skończyć z tymi
pierwiastkami i ułamkami
28 kwi 22:39
PW: No licho, patrzyłem na obliczenia
Saizou i też tak policzyłem, sugestia to bardzo silna
broń.
28 kwi 22:39
Saizou : hahaha a no tak
28 kwi 22:44