wzór ogólny
hania: Trzy początkowe wyrazy rosnącego ciągu geometrycznego są pierwiastkami wielomianu
W(x)=x3−9x2−9x+81
a) Znajdź wzór ogólny tego ciągu
28 kwi 21:06
J: x2(x−9) − 9(x−9) = 0 .... znajdź pierwiastki
28 kwi 21:07
hania: −3,3,9 ale co dalej?
28 kwi 21:15
icantsleep:
z wl. ciagu geo (a,b,c)
b
2=a*c
3
2=−3*9−sprzecznosc
miedzy tymi pierwiastkami nie zachodzi taka rownosc w zadnej kombinacji wiec gdzies jest blad
pewnie pomylilo ci sie z ciagiem arytmetycznym
wtedy:
a
3−a
2=a
1+2r−(a
1+r)=r
9−3=r
r=6
wzor ogolny a
n=a
1+(n−1)r
teraz wszystko sie zgadza
29 kwi 05:09
icantsleep: aaa zapomniałąm podstawić do a1 −3 i do r 6 przepraszam haha
29 kwi 05:10
Marcin: Why You can't sleep?
29 kwi 05:18