matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objetosc graniastosłupa
hmm:
oblicz objętośc graniastosłupa. Zaznaczony kąt ma miarę 30 stopni a wysokośc 10
28 kwi 20:57
Janek191:
h = 10 α = 30
o
więc
10
√
3
= tg 30
o
=
⇒ d
√
3
= 10*3 ⇒ d = 10
√
3
d
3
ale d = a
√
2
⇒ a
√
2
= 10
√
3
/ :
√
2
√
3
√
6
a = 10*
= 10*
= 5
√
6
√
2
2
Objętość graniastosłupa V = P
p
*h = a
2
*h = ( 5
√
6
)
2
*10 = 25*6*10 = 1 500 [j
3
] =======================================
29 kwi 07:20