wykaż, ze jeśli zdarzenia A, B są takie, ze P(A)=0,6 oraz P(B)=0,8, to P(A|B) >=
Ewa: wykaż, ze jeśli zdarzenia A, B są takie, ze P(A)=0,6 oraz P(B)=0,8, to P(A|B) >= 0,5
28 kwi 20:36
PW: Z treści zadania wynika, ze
(1) P(A) + P(B) = 1,4,
a ponieważ w myśl definicji prawdopodobieństwa
(2) P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B),
równości (1) i (2) dają
(3) P(A∪B) = 1,4 − P(A∩B).
Z definicji prawdopodobieństwa każdy zbiór ma prawdopodobieństwo mniejsze lub równe 1 , wobec
tego (3) oznacza, że
1,4 − P(A∩B) ≤ 1,
skąd
(4) P(A∩B) ≥ 0,4.
Z definicji prawdopodobieństwa warunkowego
Zastosowanie danych i (4) pozwala stwierdzić, że
co należało wykazać.
28 kwi 21:02
Ewa: dziękuje
28 kwi 23:31