matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprościć wyrażenie
kamil:
(2x)
−1
+
1
2
Wyrażenie
, gdzie x≠0, jest równe..
x
−2
x
2
+ x
3
x
2
+ x
Mi wyszło, że
. W odpowiedziach jest
. Czemu tak?
2x
2
28 kwi 20:26
J:
1
1
1 + x
1
L =
+
=
M =
.. i teraz podstaw
2x
2
2x
x
2
28 kwi 20:30
kamil:
Tak właśnie robiłem..:
1+x
2x
1+x
x
2
+x
3
=
* x
2
=
1
x
2
2x
2x
28 kwi 20:39
J:
Teraz wyłącz w liczniku x przd nawias .... i skróć.
28 kwi 20:42
kamil:
No racja! Dzięki wielkie
28 kwi 20:53