Proste zadania z wektorow do wytłumaczenia
tohino: Mam dla was pare zagadek matematycznych bardzo bym prosil zeby mi ktos wytlumaczyl bo nie
rozumiem tych zadan:
1)Dane są punkty: A(1,4) B(6,−2) C (3,2)
Wyznacz: AB, |AB|, u=AB+CA i znajdz D, aby AB=2CD
2) Dane są AC = [12,3] BC = [9,9] A (−5,3). Wyznacz równanie prostej zawierajacej wysokość
opuszczona z punktu A.
3) Znajdź obraz obraz okregu x2−4x+y2−4y=0 w jednoukladnosci o srodku S(−4,−4) i skali k=2
4) Wyznacz m, dla ktorego 3u+4v−mw=0
jeśli u=[4,2] v=[−6,9] w=[−3,3/2].
Są to proste zadana ale prosze was o wytlumaczenie tego jak dla blondyki bo tego nie rozumiem.
Pozdrawiam
28 kwi 20:21
tohino: Prosze was o pomoc
28 kwi 21:15
tohino:
28 kwi 21:25
tohino: Prosze
28 kwi 21:36
tohino:
28 kwi 21:46
daras: już po dobranocce wiec idź spać
28 kwi 21:47
PW: 4) Mnożenie wektorów przez liczbę wykonuje się w ten sposób, że mnoży się przez tę liczbę każdą
współrzędną:
3u
→ = 3[4, 2] = [12, 6]
4v
→ = 4[−6, 9] = [−24, 36]
| | 3 | | 3m | |
mw→ = m[−3, |
| ] = [−3m, |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
Dodawanie (odejmowanie) wektorów wykonuje się w ten sposób, że dodaje się (odejmuje)
odpowiednie współrzędne − wynik jest wektorem, którego pierwsza współrzędna jest sumą
(różnicą) pierwszych współrzędnych, a druga współrzędna jest ...:
| | 3m | |
3u→+4v→ − mw→ = [12, 6] + [−24, 36] − [−3m, |
| ] = |
| | 2 | |
| | 3m | | 3m | |
= [12+ (−24) −(−3m), 6+36− |
| ] = [−12+3m, 42− |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
Zgodnie z treścią zadania wektor ten ma być równy wektorowi zerowemu 0
→ = [0, 0].
Równość wektorów oznacza równość ih odpowiednich współrzędnych, to znaczy
| | 3m | | 3m | |
[−12+3m, 42− |
| ] = [0, 0] ⇔ −12+3m = 0 ∧ 42− |
| = 0 ⇔ m = 4 ∧ m = 28 |
| | 2 | | 2 | |
Odpowiedź: Nie istnieje liczba m spełniająca warunki zadania (chyba że pomyliłem się w
rachunkach, trzeba to sprawdzić).
Sprawdźmy tak: 3u
→+4v
→ = [12, 6] + [−24, 36] = [−12, 42] − nie jest to wektor równoległy
| | 3m | |
do wektora mw→ = [−3m, |
| ] (sprawdź dlaczego), a więc równość podana w zadaniu nie |
| | 2 | |
może mieć miejsca dla żadnego m (jeżeli wektory są niezerowe, to mogą dać sumę zerową tylko
wtedy, gdy są równoległe).
28 kwi 21:51
tohino: Dziękuję ci bardzo

Jak sprawdziłem to pomyliłeś sie w wyniku jak sprawdziłem twoja metoda to
m=12 ∧ m = 28
A mógłby ktoś jeszcze wytłumaczyć zadanie 2 lub/i 3
28 kwi 22:08
tohino: A mógłby ktoś jeszcze wytłumaczyć zadanie 2 lub/i 3
28 kwi 22:38
zośka: 1) wektor AB wyznaczamy tak, że od współrzędnych końca odejmujemy współrzędne początku, czyli
wektor AB=[6−1, −2−4]=[5,−6]
wektor CA=[3−1,2−4]=[2,−2]
długość wektora |AB|=
√52+(−6)2=
√61
u=AB+CA=[5,−6]+[2,−2]=[5+2, −6+(−2)]=[7,−8]
Niech D=(x,y)
CD=[x−3, y−2]
2CD=[2(x−3), 2(y−2)]
2CD=AB czyli [2(x−3), 2(y−2)]=[5,−6]
2(x−3)=5 i 2(y−2)=−6
28 kwi 23:47
Janek191:

2)
→
AC = [ 12; 3 ]
→
BC = [ 9 ; 9]
A = ( − 5; 3)
Niech C = ( x
1; y
1), więc
→
AC = [ x
1 − (−5); y
1 − 3] = [ 12; 3]
x
1 + 5 = 12 i y
1 − 3 = 3
x
1 = 12 − 5 = 7 i y
1 = 3 + 3 = 6
czyli C = ( 7 ; 6)
=============
Niech B = ( x
2; y
2), więc
→
BC = [ 7 − x
2; 6 − y
2 ] = [ 9 ; 9 ]
7 − x
2 = 9 i 6 − y
2 = 9
x
2 = 7 − 9 = − 2 i y
2 = 6 − 9 = − 3
czyli B = ( − 2 ; − 3)
===============
Równanie prostej BC :
y = a x + b
− 3 = − 2a + b
6 = 7 a + b
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
6 − ( −3) = 7a − ( −2a)
9 = 9a
a = 1
−−−
b = 6 − 7a = 6 − 7*1 = − 1
−−−−−−−−−−−−−
y = x − 1
======
Prosta zawierająca wysokość poprowadzoną z punktu A jest prostopadła do pr AC, wiec
1*a
2 = − 1 ⇒ a
2 = − 1
y = − x + b
2 oraz A = (− 5; 3), zatem
3 = − (−5) + b
2
3 = 5 + b
2
b
2 = − 2
y = − x − 2
=========
28 kwi 23:49
zośka: zadanie2) AC=[xC−xA, yC−yA] AC=[12,3]
zatem:xC−xA=12 i yC−yA=3
xC−(−5)=12 i yC−3=3
xC=7 i yC=6 czyli C=(7,6)
Podobnie znajdujemy współrzędne B:
BC=[xC−xB, yC−yB] BC=[9,9]
7−xB=9 i 6−yB=9
xB=−2 i yB=−3
B=(−2,−3)
Znajdujemy teraz równanie prostej zawierającej bok BC:
Zaczynamy od postaci ogólnei y=ax+b i podstawiamy raz współrzędne punktu B a raz współrzędne
punktu C:
−3=a*(−2)+b
6=a*7+b
i rozwiązujemy ten układ równań;
z pierwszego mamy :b=2a−3 wstawiamy to do drugiego: 6=7a+2a−3
9a=9
a=1
b=2*1−3=−1
prosta BC: y=x−1
Prosta zawierająca wysokość spuszczoną z wierzchołka A na bok BC jest do niej prostopadła, a
więc ma równanie:
y=−x+b' i przechodzi przez A, czyli: 3=−(−5)+b' (podstawiłam współrzędne A)
b'=−2
Szukana prosta zawierająca wysokość spuszczoną z wierzchołka A ma postać zatem: y=−x−2
29 kwi 00:06
Janek191:

3)
x
2 − 4 x + y
2 − 4 y = 0
( x − 2)
2 − 4 + ( y − 2)
2 − 4 = 0
( x − 2)
2 + ( y − 2)
2 = 8 ⇒ r
2 = 8 ⇒ r = 2
√2
zatem
środek okręgu O = ( 2; 2) i r = 2
√2
oraz S = ( − 4; − 4) i k = 2
Niech O' = ( x' ; y' )
więc
→ →
SO' = 2 SO
[ x' − (−4); y' − (−4)] = 2*[ 2 − (−4); 2 − (−4) ]
[ x' + 4; y' + 4 ] = 2*[ 6 ; 6 ] = [ 12; 12 ]
x' + 4 = 12 i y' + 4 = 12
x' = 8 i y' = 8
czyli O' = ( 8 ; 8 )
oraz r' = 2*r = 2 *2
√2 = 4
√2 ⇒ r'
2 = ( 4
√2)
2 = 32
Odp. ( x − 8)
2 + ( y − 8)
2 = 32
=======================
29 kwi 00:11