geometria anailityczna
xxx: W równoległoboku ABCD dane są A (2,−3) C(3,7) oraz wektor AD=[6,−5]. Oblicz długośći
przekątnych tego równoległoboku. Podaj równanie okręgu o środku w B i promieniu równym
długości BD tego równoległoboku.
Policzyłem i wyszło mi, że B(9,2) ; D(−4,2) ; AC =
√101 ; BD = 13
równanie okręgu : (x−9)
2 + (y−2)
2 = 13
2
czy ktoś może zerknąć czy dobrze
28 kwi 20:14
xxx: proszę....
28 kwi 20:22
Eta:
Jeżeli dobrze napisałeś tu dane to: B(8,−8) , D(−3,12)
28 kwi 20:30
Eta:
→
AD=[xD−2, yD+3]=[6,−5] ⇒ ..........
→
BC=[3−xB, 7−yC]=[6,−5] ⇒ .......
28 kwi 20:33
xxx: A nie D (−8,8) B (−3,12) ?
i wtedy :
|BD| = √521 |AC| = √101
równanie okręgu: (x+3)2 + (y−12)2 = √5212
28 kwi 21:13