Wyznacz brakujace katy
asdasdasd: W jaki sposob to zostalo obliczone?
tu macie screna zadania :
http://scr.hu/102t/ageky
28 kwi 19:59
asdasdasd: A= 65 stopni
B= 80 stopni
C= 35 stopni
28 kwi 20:00
Tyrmand: niech środek okręgu = S
∡ASC=360◯
ponadto promienie dzielą trójkąt na 3 trójkąty równoramienne, a każdy trójkąt ma sumę kątów
180◯
28 kwi 20:05
Tyrmand: poprawka:
∡ASC=360◯−130◯ − 70◯
28 kwi 20:06
asdasdasd: czego 360? trojkat nie ma 180?
28 kwi 20:07
Tyrmand: ale ∡ASC to jest dopełnienie do kątka pełnego przy środku okręgu
28 kwi 20:10
J: Ale kąt pełny ma 360 ... Masz 3 katy: 130 , 70 , 160 ... Odejmij każdy od 180 , podziel przea 2
i dodawaj
28 kwi 20:10
Tyrmand: *kąta
28 kwi 20:10