rozwiąż równanie
hania: Rozwiąż równanie:
| 6x | | 18 | | 54x | | 2*310x | |
| + |
| + |
| +...+ |
| =265716 |
| 2x+1 | | 2x+ | | 2x+1 | | 2x+1 | |
28 kwi 19:56
Tyrmand: a nie brakuje tu czegoś?
| | 18x | |
zakładając że drugi wyraz ma postać |
| , to mianownik jest wspólny a w liczniku jest |
| | 2x+1 | |
suma ciągu geometrycznego
28 kwi 20:00
hania: o właśnie tak jest na kartce, a też już nad tym myślałam, że może powinno być 18x
28 kwi 20:02
hania: | | 18x | |
to może co by było gdyby faktycznie tam było |
| ? |
| | 2x+1 | |
28 kwi 20:02
Tyrmand: przecież napisałem, jest to suma ciągu geometrycznego an=a1*qn−1
a1=2x
q=3
28 kwi 20:08
hania: No tak mój błąd, przeoczyłam. Dziękuję
28 kwi 20:11