podaj wzor funkcji
andzka: podaj wzor funkcji g,ktorej wykres otrzymany przez przesuniecie wykresu funkcji f(x)=2/x o
wektor u =[−1,3].naszkicuj wykres funkcji g.
28 kwi 19:42
28 kwi 19:55
katB: | | 2 | |
1. Najpierw rysujesz funkcję f(x) = |
| |
| | x | |
2. Przesuwasz ten wykres o wartość x = −1
3. Przesuwasz potem ten wykres o wartość y = 3
4. podajesz wzór na g
(x)
28 kwi 19:57
andzka: oto chodzi ze nie mam pojecia jak to narysowac
28 kwi 19:58
katB: Zacznij od tego , że istnieje granica , której wykres nie przekroczy ( będzie się zbliżał ) ale
nie przekroczy { z dziedziny } tzw. nie przetnie się z osiami.
narysuj sobie tabelkę , i wpisz wartości x : −4 , −3 , − 2 , − 1 , 1 , 2 , 3 , 4
Oblicz dla tych wartości y i zaznacz na wykresie.
A oto przykładzik

:
https://matematykaszkolna.pl/strona/157.html
28 kwi 20:01
katB: Ostatnia podpowiedź :
Jak narysujesz funkcję f(x) to przesunięcie jej o wektor u, może przekroczyć oś OX i OY
28 kwi 20:03
andzka: ja nigdy tego nie zrobie
28 kwi 20:16
andzka: matematyka to dla mnie czarna magia od zawsze
28 kwi 20:16
katB: Jak się nie uważa na lekcjach.
28 kwi 20:18
katB: My możemy pomóc , ale staramy się nie "rozpieszczać" jeśli komuś to sprawia trudność , niech o
tym poczyta na internecie , poszpera , my Ci wskazaliśmy drogę (wskazówki) , trzeba nad tym
posiedzieć.
28 kwi 20:19
andzka: uwaza sie uwaza,tylko cięzko mi to wszystko pojac, ...nie kazdy umysl jest do matematyki
28 kwi 20:20
andzka: tak rozumiem,zewy sie staracie pomoc,czytalam szukalam w internecie w ksiazkach i nic...
28 kwi 20:21
Jolanta: katB mozesz napisac jak wyglada wzór funkcji po tych przesunieciach ?
28 kwi 20:22
katB: Umysł umysłem. Mam swoją teorię, nie będę się rozpisywał , pomożemy Ci żebyś to umiała , ale
widzę że masz duże zaległości.
Trzeba zacząć od wyznaczania dziedzin funkcji , co to są asymptoty ( bo widzę że teraz
przerabiacie Funkcję wymierną)
https://matematykaszkolna.pl/strona/3415.html
Z czym masz dokładnie problem ? Rysowaniem , przesuwaniem o wektor ? , Szkicowaniem ?
PS: Ja na przykład jestem osobą, która Kocha matematykę i Uwielbia Polski. Więc mój
światopogląd jest taki że nie uważam czegoś takiego jak "Humanista" i "Ścisłowiec". Ale mówię
to moja własna teoria
28 kwi 20:24
andzka: y=ax+b/cx+d
28 kwi 20:25
andzka: glownie chodzi o wyliczenie i przesuwanie o wektor
28 kwi 20:26
katB: | | 2 | |
jeśli masz funkcję f(x) = |
| |
| | x | |
i wektor u = [−1,3]
to w tego typu funkcjach wzorem jest :
x
0 oznaczam wartość x w wektorze
y
0 oznaczam wartość y w wektorze
k − to jest to twoje 2
28 kwi 20:30
andzka: teraz musze narysowac wykres funkkcji f(X)=2/X
28 kwi 20:35
28 kwi 20:37
andzka: ALE NAJPIERW TABELKE
28 kwi 20:37
katB: No ? to w czym problem.
28 kwi 20:37
Jolanta: w mianowniku nie moze być 0 czyli x≠1 to asymptoda
podstawiasz za x liczby i liczysz y
28 kwi 20:40
andzka: tak juz narysowalam,teraz trzeba przesunac o wektor
28 kwi 20:40
katB:

Dla np : x = −3
28 kwi 20:40
katB: To jest przykładowa tabelka. Chyba wiesz o co chodzi.
Skoro narysowałaś to każdy ten punkt który zaznaczyłaś przesuwasz o wartość u.
28 kwi 20:41
andzka: czyli wektor u[−1,3] to jest x=−1 y=3 i przesuwam o tyle
28 kwi 20:47
andzka: wzgledem ktorej osi mam przesunąc ,nad wektor u jest strzalka w prawo
28 kwi 20:49
Jolanta: Wektor(−1,3) tzn o 1w lewo i 3 w górę
28 kwi 20:53
Hugo: Matura za 7 dni
28 kwi 20:54
28 kwi 20:55
andzka: ja w 2 klasie a mature mam w 4 wiec prosze pomocy
28 kwi 20:58
andzka: przesunelam juz na wykresie ,teraz mam podstawic cos do tego wzoru
28 kwi 21:00
Jolanta: napisałam Ci wzór bo masz polecenie podac wzór funkcji po przesunieciu
28 kwi 21:02
andzka: a tak ,juz rozumiem i to juz jest koniec zadania?
28 kwi 21:04
Jolanta: asymptoda x=−1
mogłas najpierw ten wzór napisac i w tabelce za xpodstawić i y liczyć
28 kwi 21:06
andzka: jak to ma wygladac mogłaby Pani pomoc,juz sie chyba zbubilam gdzies
28 kwi 21:11
andzka: mam tak;
f(x)=2/x i wektor u =[−1,3]
f(x)= k/x−x0+y0
narysowalam tabelke
narysowalam wykres
wzor;f(x)=a/x−p+g g(x)=2/x+1+3 asymptodax=−1
28 kwi 21:16
katB: Jesteś w drugiej klasie, ja też. Nie chcę Ciebie straszyć, ale jak nie zaczniesz od powtórzenia
całej podstawy to będziesz miała ciężko na maturze.
28 kwi 21:36
andzka: wiem o tym i dlatego musze zapisac sie na korepetycje bo bedzie naprawde ciezko
28 kwi 22:04
andzka: cięzko mi z tą matematyką
28 kwi 22:05