Liczby rzeczywiste
DW: 920 − 918 + 916 i czy liczba jest podzielna przez 89 ?
Prosze o wytlumaczenie tego w sposob jak najbardziej patologiczny
28 kwi 19:40
Tadeusz:
wyłącz przed nawias 916
28 kwi 19:45
DW: A potem jak to sprawdzic czy jest podzielna?
28 kwi 19:47
kochanus_niepospolitus:
wyłącz i 'kombinuj' dalej
za rączkę musimy Ciebie prowadzić
28 kwi 19:50
DW: Ktos musi bo nauczycielka mi nie pomogla
28 kwi 19:52
Mila:
89 jest liczba pierwszą.
Przekształcamy sumę potęg.
920=94*916
918=92*916
920−918+916=
=94*916−92*916+916= wyłączamy wspólny czynnik 916
=916*(94−92+1}=916*(6561−81+1)=916*6481=916*(72*89+73)
Liczba nie jest podzielna przez 89
28 kwi 19:57
DW: DZIEKUJE,
28 kwi 20:00
Mila:
28 kwi 20:07