cos2x+sin2x
Kama: cos2x+sin2x. Jak uzależnić takie wyrazenie od jednej funkcji?
28 kwi 19:33
28 kwi 19:42
Kama: Jednak tak sobie nie poradzę.
| | 1 | |
Mam takie zdanie: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)=log(π−x2)+ |
| Nie moge rozbić |
| | cos2x+sin2x | |
mianownika. Prosze o pomoc.
28 kwi 19:47
Nieuchwytny: π−x2>0 ⋀ cos2x+sin2x≠0
28 kwi 19:49
Kama: xE(−pi,pi) a drugiego nie wiem jak rozwiązać
28 kwi 20:27
ICSP: | | π | |
sin2x + cos2x = √2(sin(2x + |
| )) |
| | 4 | |
28 kwi 20:31
Kama: Jestem za głupia na matematykę

Mogę prosić kogoś o rozwiązanie zadnia?
28 kwi 20:40
ICSP: tak łatwo to nie ma
28 kwi 20:46
Nieuchwytny: π−x
2>0
(π−x)(π+x)>0
x∊(−π,π)
cos
2x+sin
2x≠0 ⇔ tg2x≠−1
| | −5π | | 3π | |
Dziedzina funkcji: (−π,π)\{ |
| , |
| } |
| | 8 | | 8 | |
28 kwi 20:49
Nieuchwytny: k∊C
28 kwi 20:49
Kama: Skąd wziął się tg2x≠−1
A wynik jest inny niż mam w odpowiedzi.
28 kwi 20:55
Mila:

f(x)=π−x
2
π−x
2>0⇔
Dziedzina
x∊(−
√π,
√π)
cos(2x)+sin(2x)≠0⇔
dla k=0
| | 3 | |
x= |
| π<√π wyłączymy z Df |
| | 8 | |
k=1
| | 3 | | π | | 7 | |
x= |
| π+ |
| = |
| π>√π, nie interesuje nas |
| | 8 | | 2 | | 8 | |
k=−1
| | π | | −π | | 3 | | 3 | |
(−√π,− |
| )∪( |
| , |
| π)∪( |
| π,√π) |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 8 | |
28 kwi 21:22
pigor: ... ,
cos2x+sin2x ≠ 0 / : cos2x≠ 0 ⇔ 1+tg2x≠ 0 i cos2x≠ 0 ⇔
⇔ tg2x≠−1 i cos2x≠0 ⇔ 2x≠−14π+kπ i 2x≠12π+kπ i 2x≠−12+kπ ⇔
⇔ x≠−18π+12kπ i x≠14π+12kπ i x≠−14π+12kπ ⇔
⇔ x≠ −18π(1−4k) i x≠ 14π(1+2k) i x≠−14π(1−2k) i k∊C.
28 kwi 22:24