Planimetria - okręgi
Proximite:
Witam
Prosiłbym o rozwiązanie/pomoc przy tym zadaniu: Dany jest okrąg o (O,6). Oblicz długość cięciwy
okręgu wyznaczonej przez tą sieczną okręgu, której odległość od punktu O jest równy 3√2.
28 kwi 19:22
PW: Widać trójkąt równoramienny (o ramionach długości r = 6) i wysokości 3√2. Mamy policzyć
podstawę tego trójkąta. W czym problem, Pitagorasie?
28 kwi 21:22
Janek191:

r = 6
d = 3
√2
więc x
2 = r
2 − d
2 = 6
2 − ( 3
√2)
2 = 36 − 9*2 = 18 = 9*2
x =
√9*2 = 3
√2
Długość cięciwy
I AB I = 2 *x = 2*3
√2 = 6
√2
=========================
29 kwi 07:11