bryly
razor:

Dostałem takie zadanko i poległem

Polecenie jest obliczyć objętość graniastosłupa
prawidłowego sześciokątnego, przy danych α = 60 st. Jest za mało danych czy to ja coś knocę?
28 kwi 19:18
kyrtap: ten trójkąt chyba prostokątny czy się mylę?
28 kwi 19:20
Piotr 10:
28 kwi 19:20
razor: chyba właśnie tak różowo nie jest
28 kwi 19:21
kyrtap:
28 kwi 19:22
razor: aaa nie jednak jest prosokątny

rąbnąłem się w obliczeniach. zadanko w takim razie banał, nie
było tematu
28 kwi 19:23
kyrtap: Jasnowidz
28 kwi 19:24
Marcin: Masz słabą wyobraźnię przestrzenną
28 kwi 19:24
Draghan: Na moje oko, to owszem − jest to trójkąt prostokątny...
28 kwi 19:25
Piotr 10: Ja tez mam slaba
28 kwi 19:25
kyrtap: Mi nie brakuje kąta prostego żeby stwierdzić że ten trójkąt jest prostokątny
28 kwi 19:25
Draghan: No
28 kwi 19:25
kyrtap: Mogę wstawić razor zadanko tutaj?
28 kwi 19:26
razor: smialo, chociaz ten temat powinien odejsc w niepamiec
28 kwi 19:27
kyrtap:

Przekątna BD rombu ABCD przecina jego wysokość CE , poprowadzoną na bok AB , w punkcie F .
| | ICFI | | 13 | |
Oblicz pole rombu ABCD , jeśli wiadomo, że |DE| = √313 oraz |
| − |
| . |
| | IFEI | | 5 | |
28 kwi 19:30
Piotr 10: moment
28 kwi 19:34
Marcin: A coś wykombinowałeś już sam?
28 kwi 19:34
kyrtap: nic zastanawiam czy tych trójkątów prostokątnych nie wrzucić z czymś jeszcze do układu
28 kwi 19:35
Piotr 10: trzeba uklad 3 rownan
podpowiem
tw o dwusiecznej kata Δ CEB
28 kwi 19:36
bezendu:
| CD | | EB | |
| = |
| i po zadaniu  |
| CF | | EF | |
28 kwi 19:37
Piotr 10: Niech IEBI=x ICBI=y ICEI=18z
| y | | 13 | |
| = |
| − tw o dwusiecznej kata |
| x | | 5 | |
(18z)
2+x
2=y
2 − CEB
(18z)
2+y
2=313 − Δ DCE
28 kwi 19:38
kyrtap: 
nie miałem tego tw.
28 kwi 19:38
bezendu:
Nie miałeś twierdzenia o dwusiecznej ?
28 kwi 19:39
kyrtap: niet
28 kwi 19:39
bezendu:
Ja też nie

Ale wypada się tego nauczyć
28 kwi 19:40
kyrtap: no dzięki wielkie za pomoc nauczę się
28 kwi 19:40
kyrtap: Na maturze jak coś takiego będzie lepiej napisać że korzystam z tw. o dwusiecznej ?
28 kwi 19:42
bezendu:
Każdy zna to twierdzenie więc nie trzeba nic pisać.
28 kwi 19:46
kyrtap: Wiesz u nas ucinała pkt na spr jak nie napisałem np z tw pitagorasa lub talesa lub jak nie
zapisałem z jakiej własności te 2 trójkąty są podobne
28 kwi 19:49
pigor: ... z warunków zadania : ΔCDF∼ΔEBF (kkk),
więc
| CD | | CF | | 13k | |
| = |
| = |
| i CD2+CE2=DE2 i Pr =CD*CE= ? ⇒ |
| EB | | FE | | 5k | |
⇒ (13k)
2+(18k)
2 = 313 i
Pr = 13k*18k=
234k2= ? ⇒
| | 313 | |
⇒ 169k2+324k2=313 ⇔ 493k2= 313 ⇔ k2= |
| ⇒ |
| | 493 | |
| | 313 | |
⇒ Pr= 234* |
| ≈ 234*0,6349 ≈ 148,56 .  |
| | 493 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
czy na pewno takie "brzydkie" dane były w tym zadaniu

.
28 kwi 21:24