wartość bezwzględna
Oleńka: Hej, mam pytanie. |−x−1/x|=x+1/x ? Jeśli tak to dlaczego?
28 kwi 19:17
Tyrmand: Nie, ale |−x−1/x|=|x+1/x|
28 kwi 19:22
Oleńka: Można to jakoś szybko sprawdzić. W sensie aby zamienić matematycznie |−x−1/x| na |x+1/x| ?
28 kwi 19:24
Tyrmand: opuszczać wartości bezwzględnej bez rozpatrywania przypadków nie można, ale można wewnątrz niej
mnożyć wyrażenie dowolnie razy −1
28 kwi 19:28
Oleńka: i jeśli wiemy że x>0 to możemy spokojnie zdjąć wartość bezwzględną nawet po pomnożeniu przez
−1?
28 kwi 19:32
Tyrmand: tak
28 kwi 19:35
Tyrmand: jednak nie, bo wtedy wyrażenie nie będzie nieujemne, co wynika z definicji wartości
bezwzględnej
28 kwi 19:40
Oleńka: No, ale już rozwiązałam mój problem, logicznie. Dzięki. ^^
28 kwi 19:45
Tyrmand: | | ⎧ | x+1/x gdy x>0 | |
| |−x−1x| = |x+1x| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x−1/x gdy x<0 | |
28 kwi 19:51