wyznacz x i y
hania: Dla jakich wartości x i y, liczny x+y,x2,y+2 są trzema kolejnymi wyrazami zarówno ciągu
geometrycznego jak i arytmetycznego?
Wiem, że wynika z tego:
2x2=x+y+y+2
(x2)2=(x+y)(y+2)
28 kwi 19:12
bezendu: no i ?
28 kwi 19:15
hania: nie daje rady z układem równań...
28 kwi 19:18
Eta:
Takie ciągi są ciągami stałymi ⇒r=0 , q=1
x2−x−y=0 i y+2−x2=0
dokończ.........
28 kwi 19:21
hania: ale skąd mam wiedzieć, że są stałe?
28 kwi 19:23
bezendu:
przecież różnica w ciągu =const ! inaczej to nie byłby ciąg....
Zobacz jak sprawdza się czy ciąg jest arytmetyczny czy geometryczny...
28 kwi 19:24
hania: dziękuję : )
28 kwi 19:28
hania: Rozwiąż równanie ;
| 6x | | 18 | | 54x | | 2*310x | |
| + |
| + |
| +...+ |
| =265716 |
| 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
28 kwi 19:35