








?


| 1 | 3 | |||
b=r+ | r= | r | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
|FC|= | r=|CE| | |
| 2 |
| 1 | ||
r2= | r*x | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
c+d=2r+ | r+2r=4 | r | ||
| 2 | 2 |
| 9 | ||||||||||||
Ptrapezu= | *2r= | r2 | |||||||||||
| 2 | 2 |
a to jak zrobic?
Na kwadracie o boku długości a opisano koło. W jeden z otrzymanych odcinków kołowych wpisano
kwadrat tak, że jeden z jego boków zawarty jest w boku kwadratu wyjściowego, a dwa pozostałe
wierzchołki należą do okręgu, który jest brzegiem koła. Oblicz długość "nowego" kwadratu."