bryła
Radek:
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego przekątne mają długości 12 i 16. Spodek wysokości
ostrosłupa pokrywa się z punktem przecięcia przekątnych rombu w podstawie, a pole powierzchni
bocznej jest równe 104. Oblicz objętość ostrosłupa ?
28 kwi 18:41
Mila:
Saizou, spodek wysokości h nie leży w połowie boku.
h=5,2
Musisz obliczyć wysokość rombu.
a=10 z tw. Pitagorasa
1o*h
▱=96
h
▱=9,6
r=4,8
r
2+H
2=h
2
4,8
2+H
2=5,2
2
H
2=4
H=2
28 kwi 21:43
Radek:
Spodek to będzie środek okręgu wpisanego w romb ?
28 kwi 21:46
dero2005:
a = 10
| | d*f | | 16*12 | |
Pp = |
| * 2r*a = |
| = 20r |
| | 2 | | 2 | |
H =
√h2 − r2 = 2
28 kwi 21:47
Mila:
Spodek wysokości ostrosłupa tak, to wynika z treści, ja myślę o spodku wysokości h− ściany
bocznej.
28 kwi 21:48
Radek:
Jeszcze tyle zadań mam Boże...
28 kwi 21:49
dero2005:
28 kwi 21:50
Saizou : rysunek mój mnie zmylił
28 kwi 21:53