matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie, pomocy..
nieogar^2:
3x
2
+ 9 = x
2
− 6
√
2
x
28 kwi 18:41
pigor:
..., np tak :
3x
2
+9= x
2
−6
√
2
⇔ 2x
2
+6
√
2
x+9= 0 ⇔ ⇔ (
√
2
x)
2
+2*
√
2
x*3+3
2
=0 ⇔ (
√
2
x+3)
2
=0 ⇔
√
2
x+3=0
⇔ ⇔
√
2
x=−3 /*
√
2
⇔ 2x= −3
√
2
⇔
x= −
3
2
√
2
. ...
28 kwi 18:50