rozwiąż układ równań
beata: | ⎧ | 2sinx+cosy = 1 | |
| ⎩ | 16sin2x+cos2y =4 |
|
28 kwi 18:35
sushi_ gg6397228:
zamien
1= 20 i mozesz "opuscić 2" z podstawy
16= 42 małe prace porzadkowe i to samo
28 kwi 18:44
beata: możesz mi rozwiązać
28 kwi 18:48
sushi_ gg6397228:
napisalem co trzeba zrobic; jakis własny wklad w to zadanie by sie przydal
28 kwi 18:50
beata: szukam rozwiązania dla mojej córki drogi sushi
28 kwi 19:03
sushi_ gg6397228:
gotowiec nic nie zmieni
dalej nie bedzie umiała
28 kwi 19:05
bezendu:
skoro córka poszukuje pomocy=niech córka tutaj zajrzy
proste co nie ?
28 kwi 19:06
beata: kiedyś byłam dobra w te klocki i układy równa to była pestka ale to ponad 20 lat a i
trygonometria.
jak bym zobaczyła jak wygląda rozwiązanie na pewno mogłabym córce wytłumaczyć. byłabym
wdzięczna za pomoc
28 kwi 19:12
sushi_ gg6397228:
te "2" przy sinusach i cosinusach to potegi czy podwojony kąt ?
28 kwi 19:13
beata: to jest układ równań w pierwszym 2 jest do potęgi sinx+cosy a w drugim równaniu 16 jest do
potęgi sinus kwadrat x + cos kwadraty
28 kwi 19:16
sushi_ gg6397228:
bo tak jest zapisane sin 2x a nie sin
2 x , a to jest różnica
2
sinx+cosy = 1
16
sin2x+cos2y =4 16=4
2
2
sinx+cosy = 2
0
4
2(sin2x+cos2y) =4
1
sinx+cosy = 0 /()
2
2(sin
2x+cos
2y) =1
sin
2x+cos
2y + 2 * sin x * cos y = 0
| 1 | |
| + 2 * sin x * cos y = 0 |
| 2 | |
28 kwi 19:21
beata: na razie dziękuję rozgryzam
28 kwi 19:27
sushi_ gg6397228:
proszę zębów na tym nie połamać
28 kwi 19:30
beata: myślisz że to mi grozi
28 kwi 19:37
beata: może i tak jak ja chodziłam do liceum to było troszkę łatwiej z tego co widzę to poziom poszedł
bardzo do góry a jeszcze przy matematyce rozszerzonej to już prawie studia
28 kwi 19:39
sushi_ gg6397228:
lub od tego
sinx+cosy = 0
2(sin
2x+cos
2y) =1
sinx = −cosy
i przez podstawienie
sinx = −cosy
sinx = −cosy
sinx = −cosy
| | 1 | | 1 | |
cos y= |
| lub cos y = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
sin x=.... lub sin x= ...
28 kwi 19:41
ZKS:
Poziom poszedł do góry w porównaniu z wcześniejszymi latami?
28 kwi 19:44
Nieuchwytny: Dziwne. Patrząc na książki mojego ojca z młodości to nawet nie mamy tego materiału w połowie
28 kwi 19:55
beata: bardzo dziękuję sushi za pomoc miłego wieczorku
28 kwi 20:04
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
28 kwi 20:11