ciagi
grazka: Sprawdź, czy ciąg jest geometryczny, gdy an=5−2n
5−2n+1/5−2n = ?
mógłby mi ktoś pokazać jak to sie rozwiązuje?
28 kwi 18:21
sushi_ gg6397228:
policz
a1=
a2=
a3 =
28 kwi 18:37
grazka: sushi Twoj sposob jest zły,
trzeba udowodnic ze an+1/an= const
ale nie wiem jak to dalej podciagnac?
28 kwi 18:39
sushi_ gg6397228:
jak pokazesz na kontrprzykładzie, to tez jest OK
jak dostaniesz a
n= e
π − 2
log 56n to tez bedziesz liczyć ilorazem czy pokazesz ze
i q
1 ≠q
2
28 kwi 18:43
Tadeusz:
...
grazka ... Jego sposób nie jest zły ... i sama sobie odpowiedz dlaczego −

Tylko wykonaj to co Ci napisał
28 kwi 18:44
grazka: ale nam sorka mowila ze np. a50 moze nie pasowac, a co z tego ze np 3 pierwsze beda ok
28 kwi 18:46
sushi_ gg6397228:
ale pierwsze trzy nie pasuje; bo to widac po wzorze
28 kwi 18:47
grazka: ale w zadaniu mam się posłużyć tym, że q= an+1/an
więc dlatego interesuje mnie ten sposob
czy moglby mi ktos to wyjasnic obliczajac ?
pozostale pkt zrobilam a w tym utknęłam, w odp jest ze nie jest on ciageim geom. ale nie wiem
jak to obliczyc!
28 kwi 18:49
sushi_ gg6397228:
nie pisze wykaż, tylko sprawdź
więc sprawdzasz,
a1=...
a2=...
a3=...
28 kwi 18:51
grazka: sorry mój błąd, Wykaż, że ..(treść zadania) ? teraz lepiej ?
28 kwi 18:56
sushi_ gg6397228:
jak sie poda kontrprzyklad, to nie trzeba dalej liczyc
28 kwi 19:00