Zadania tekstowe- równania
ola: Obecnie matka jest 5 razy starsza od syna. Za 6 at matka będzie trzy razy starsza od syna. Ile
lat ma syn, a ile matka?
Próbowałam na różne sposoby i nie wychodzi
x− wiek syna
5x− obecny wiek matki
nie wiem jak dalej

POMOCY
28 kwi 18:10
sushi_ gg6397228:
zapisz
wiek teraz matki; wiek teraz syna
wiek za 6 lat matki, wiek za 6 lat syna
dostaniesz uklad równan
28 kwi 18:16
Marcin:
y−syn
x−matka
5y=x
3(y+6)=x+6
28 kwi 18:16
Mila:
obecnie za 6 lat
========================
wiek matki 5x 5x+6
wiek syna x x+6
========================
5x+6=3*(x+6)
5x+6=3x+18
2x=12
x=6 − wiek syna obecnie
5*6=30 − wiek matki obecnie
spr.
6+6=12
30+6=36=3*12 zgodność z warunkami zadania
odp.
6 lat− syn
30 lat − matka obecnie.
28 kwi 18:17
ola: Dzięki za pomoc
28 kwi 18:19