trygonometria
aniam.: udowodnij że strona lewa jest równa prawej:
(ctgα)/(tg2α+ctgα)=cos2α
28 kwi 18:04
sushi_ gg6397228:
jakiś pomysł jak sie za to zabrać ?
28 kwi 18:08
aniam.: wiem że trzeba uzyc wzorów na sumy i róznice
28 kwi 18:09
aniam.: próbowałam chyba z 10 razy, ale nie wychodzi mi nic
28 kwi 18:09
ania: od lewej strony pozamieniać ctg i tg na cos/sin i sin/cos itd. coś się pewnie poskraca
28 kwi 18:10
aniam.: robiłam tak i do niczego nie doszłam
28 kwi 18:12
sushi_ gg6397228:
zapisz jak liczysz
inaczej sie tego nie da niż od rozpisania lewej strony
stosuj kreske ułamkową U {licznik}{mianownik} bez spacji między U i nawiasami
28 kwi 18:14
ania: tg2α= sin2α/cos2α
to się zgadza? bo właśnie to rozpisałam i nie wiem czy tak może być
28 kwi 18:18
aniam.: nieee podwojone kąty mają inne wzory
28 kwi 18:20
ania:
Faktycznie już znalazłam
28 kwi 18:22
aniam.: niestety mam jeszcze ze 20 innych przykładów, więc nie mam czasu tutaj tego rozpisywac,
zwlaszcza, ze mam kilka wersji z róznymi wzorami, trudno najwyzej nie bede tego miala, nie
zamierzam uczyc sie w nocy znowu xd
28 kwi 18:23
28 kwi 18:23
ania: można też rozpisać lewą stronę jak nie wie się co dalej to rozpisać prawą i jak będzie to samo
to koniec
28 kwi 18:24
sushi_ gg6397228:
na potrzeby zadania tgx= y
28 kwi 18:27
aniam.: oo ten wariant wydaje się łatwy
28 kwi 18:29
aniam.: mogę zapisac Twój nr gg?
28 kwi 18:30
sushi_ gg6397228:
potem odwracamy
| | 1−y2 | |
= |
| = wracamy do wyjsciowych |
| | 1+y2 | |
| | 1− tg 2x | |
= |
| = zamiana tgx= sin x / cos x |
| | 1+ tg 2 x | |
wspolne mianowniki w liczniki i mianowniku
cos
2x z mianownikow sie skroci
28 kwi 18:33
sushi_ gg6397228:
nikomu nie bronie tego
28 kwi 18:33
aniam.: ee nie chce mi Ciebie wyszkuc, nic z tego
28 kwi 18:36
sushi_ gg6397228:
słabo szukasz
jak przekształcisz, wynik wyjdzie ten co po prawej stronie
28 kwi 18:38
aniam.: ok, dziękuję bardzo

nie słabo, tylko mam chyba jakas nowsza wersje tego gg, juz tak kiedys mialam niestety
28 kwi 18:40