co robię źle w tym zadaniu ??
paulinaaa: w graniastosłupie prawidlowym trójkątnym przekątna ściany bocznej wynosi 12 i jest nachylona do
podstawy pod katem 45 stopni.oblicz objetośc tego graniastosłupa. kombinuje i nic z tego ..
wynik powinien wyjsc 108 pieriwstków z 6 a mi wychodzi 108 pierwiastków z 2 , nie wiem co
robie źle
28 kwi 17:42
Tadeusz:
pewnie błąd ....wychodzi 108√2
28 kwi 17:50
Tadeusz:
wróć−
28 kwi 17:51
Tadeusz:
108√6
28 kwi 17:51
Tadeusz:
2a
2=144 ⇒ a=h=6
√2
| | a2√3 | | 72√3*6√2 | |
V= |
| h= |
| =108√6 |
| | 4 | | 4 | |
28 kwi 17:55
paulinaaa: dlaczego 108 i 6 ?, nie potrafię do tego dojść a głowie się tu strasznie
28 kwi 17:55
Tadeusz:
... pewnie "gubisz" √3 z wzoru na pole podstawy
28 kwi 17:56
paulinaaa: aaaaa rzeczywiście

teraz już wszytsko jasne. Dziekuję serdecznie pozdrawiam !
28 kwi 17:58
Tadeusz:
−
28 kwi 18:00