ciągi
Carlos: Inne tego typu zadania robię bez problemu, ale tego akurat nie potrafię

W koło o promieniu 'r' wpisujemy trójkąt równoboczny, a następnie w ten trójkąt wpisujemy koło
itd. Oblicz sumę pól wszystkich trójkątów.
Z góry dziękuję za pomoc i rozpisanie tego.
28 kwi 17:34
Carlos: Proszę, pomóżcie!
28 kwi 17:57
Tadeusz:
... zadanko sprowadza się do policzenia sumy nieskończonego ciągu geometrycznego −
28 kwi 17:59
Carlos: Tak, wiem o tym, napisałem, że inne tego typu potrafię zrobić, ale tutaj gubie się z polami
trójkatow...
28 kwi 18:03
Tadeusz:
1. Licz pole trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r
(jest gotowy wzór)
28 kwi 18:05
Carlos: Yyy.... Chyba nie wiem o jaki wzór chodzi?
28 kwi 18:11
Tadeusz:
... jak nie umiesz znaleźć wzoru to licz
Otrzymasz, że bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r
| | 3r2 | |
to a=√3r Więc pole tego trójkąta to SΔ= |
| |
| | 4 | |
28 kwi 18:17
Tadeusz:
2. Teraz licz promień r1 okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a=√3r
28 kwi 18:19
Carlos: Aaa, jeeeju, jakie zaćmienie

Teraz dopiero zrozumiałem, że nie mogę liczyć pola że
standardowego wzoru z użyciem boku! Dziękuję za pomoc, już wiem jak to dalej zrobić
28 kwi 18:23
Carlos: Kurcze, ja już nie wiem dalej mi nie wychodzi

wzór na bok tego drugiego trójkąta to : 1/2 r
√3 ?
28 kwi 18:41
Carlos: Up
28 kwi 18:54
Carlos: Półtorej godziny się z tym mecze i nie pomożecie.... Dzięki
28 kwi 19:00
bezendu: Nie ma za co
28 kwi 19:02
Carlos: Mnie nie jest do śmiechu
28 kwi 19:07
Tadeusz:
| | r | |
... promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku r√3 r1= |
| |
| | 2 | |
To pole trójkąta wpisanego w taki okrąg

?
i już masz q
a mając q i pole pierwszego trójkąta policzysz sumę nieskończonego ciągu
28 kwi 19:34