matematykaszkolna.pl
ciągi Carlos: Inne tego typu zadania robię bez problemu, ale tego akurat nie potrafięemotka W koło o promieniu 'r' wpisujemy trójkąt równoboczny, a następnie w ten trójkąt wpisujemy koło itd. Oblicz sumę pól wszystkich trójkątów. Z góry dziękuję za pomoc i rozpisanie tego.
28 kwi 17:34
Carlos: Proszę, pomóżcie!
28 kwi 17:57
Tadeusz: ... zadanko sprowadza się do policzenia sumy nieskończonego ciągu geometrycznego −emotka
28 kwi 17:59
Carlos: Tak, wiem o tym, napisałem, że inne tego typu potrafię zrobić, ale tutaj gubie się z polami trójkatow...
28 kwi 18:03
Tadeusz: 1. Licz pole trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r (jest gotowy wzór)
28 kwi 18:05
Carlos: Yyy.... Chyba nie wiem o jaki wzór chodzi?
28 kwi 18:11
Tadeusz: ... jak nie umiesz znaleźć wzoru to licz Otrzymasz, że bok trójkąta równobocznego wpisanego w okrąg o promieniu r
 3r2 
to a=3r Więc pole tego trójkąta to SΔ=

4 
28 kwi 18:17
Tadeusz: 2. Teraz licz promień r1 okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku a=3r
28 kwi 18:19
Carlos: Aaa, jeeeju, jakie zaćmienie Teraz dopiero zrozumiałem, że nie mogę liczyć pola że standardowego wzoru z użyciem boku! Dziękuję za pomoc, już wiem jak to dalej zrobić emotka
28 kwi 18:23
Carlos: Kurcze, ja już nie wiem dalej mi nie wychodziemotka wzór na bok tego drugiego trójkąta to : 1/2 r 3 ?
28 kwi 18:41
Carlos: Up
28 kwi 18:54
Carlos: Półtorej godziny się z tym mecze i nie pomożecie.... Dzięki
28 kwi 19:00
bezendu: Nie ma za co
28 kwi 19:02
Carlos: Mnie nie jest do śmiechu
28 kwi 19:07
Tadeusz:
 r 
... promień okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku r3 r1=

2 
To pole trójkąta wpisanego w taki okrąg ? i już masz q a mając q i pole pierwszego trójkąta policzysz sumę nieskończonego ciągu
28 kwi 19:34