Ostrosłupy
Grzegorz: Podstaw ostrosłupa czworokątnego jest romb o przekątnych długości 6cm i 8cm, a punkt przecięcia
przekątnych podstawy jest spodkiem wysokości. Krawędź boczna tego ostrosłupa jest nachylona
do płaszczyzny podstawy pod kątem 45stopni. Oblicz
a) objętość ostrosłupa
b) pole powierzchni bocznej ostrosłupa
c) pole przekroju zawierającego dłuższą przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa
Pomocy jak to rozwiązać?
28 kwi 17:30
dero2005:

f = 6
d = 8
a =
√(d2)2 + (f2)2 = 5
P
b = 2a*h
s =
28 kwi 21:35