jak to podejsc
Arcctg: Jak to przekształcić?
h24h2+3a2= d23a2
do postaci:
h2=3a2d23a2−4d2
28 kwi 17:25
Arcctg: W pierwszym po prawej powinno być: d2 podzielone przez 3a2 (niewiem dlaczego nie widzi
mianownika)
28 kwi 17:26
Mila:
Zapisz ułamki za pomocą dużego U.
28 kwi 18:08
Arcctg: No wlasnie zapisalem i tak wyszło...
28 kwi 18:11
Arcctg:
Dobra jednak użyłem małego u
28 kwi 18:12
Mila:
Pierwsze mnożymy na krzyż:
3a
2*h
2=d
2*(4h
2+3a
2)
3a
2*h
2=d
2*4h
2+3a
2d
2 wyrazy z h
2 na lewo
3a
2*h
2−4d
2*h
2=3a
2d
2 wyłączamy z lewej h
2
h
2*(3a
2−4d
2)=3a
2d
2 dzielimy przez (3a
2−4d
2)
28 kwi 18:22
Arcctg: Dzięki wielkie
28 kwi 20:16
Mila:
28 kwi 22:02