Równania trygonometryczne
Natt: cos(2x) + sinx/cosx = 1
Po przekształceniach mam:
cos2 x + cos(0,5π − x)/cosx = 1
I nie wiem co dalej...
Podpowie ktoś?
28 kwi 16:49
28 kwi 16:52
ICSP: Skorzystaj z tożsamości :
cos(2x) − 1 = −2sin2x
28 kwi 16:54
ICSP: Tylko najpierw ustal dziedzinę.
28 kwi 16:54
Natt: Nie, równanie wygląda tak:
| | cos(0,5π − x) | |
cos2 x + |
| =1 |
| | cosx | |
28 kwi 16:58
52: cos(0,5π−x)=cos(90
o−x)=sinx
| | π | |
Dziedzina x≠ |
| +kπ , k∊C |
| | 2 | |
cos2x= cos
2x−sin
2x
| | sinx | |
cos2x−sin2x + |
| −1 =0 |
| | cosx | |
| | sinx | |
cos2x−sin2x + |
| −sin2x − cos2x=0 |
| | cosx | |
dalej próbuj...
28 kwi 17:03