Trygonometria
kamil: Witam. Mam pytanie czy:
sin
2α = sinα
2 = (sinα)
2 ?
28 kwi 15:39
muflon: WTF?!
28 kwi 15:40
muflon: (sinα)2=sin2α zawsze
28 kwi 15:41
muflon: ale sin2α≠sinα2
28 kwi 15:41
kamil: Jeśli chce podnieś do kwadratu równanie:
To wynikiem tego działania będzie:
a nie:
Tylko co z jedynką trygonometryczną
28 kwi 15:45
muflon: WTF?!
28 kwi 15:45
J: (sinx + cosx)2 = sin2x + cos2x + 2sinxcosx = 1 + sin2x
28 kwi 15:46
muflon: (sinx+cosx)
2≠ sin
2x+cos
2x

(sinx+cosx)
2= sin
2x+2sinxcosx+cos
2x


28 kwi 15:47
kamil: Dzięki wielkie
28 kwi 15:48
PW: Po prostu napis sinα2 oznacza sin(α•α) i na pewno nie to chciałeś napisać.
28 kwi 15:48
kamil: No tak, dzięki
28 kwi 15:51