28 kwi 15:30
student: .
28 kwi 15:35
28 kwi 15:38
student: | | 2x2 | |
hmm jak wpadłeś na tą f(x) |
| |
| | x4 | |
28 kwi 15:42
Krzysiek: w liczniku masz: x(x+1)=x2+x≤x2+x2=2x2
a mianownik: x4+x+1≥x4
28 kwi 15:46
student: wyszło mi całka zbieżna do 1 chyba dobrze, ale nie za bardzo rozumiem jak dodawać czy odejmować
ta funkcję:
0 ≤ s(x) ≤ p(x)
s(x)− skomplikowana
p(x)− prosta
jak łatwo wyznaczyć tą p(x) w ułamku: w mianowniku coś trzeba dodać, a w liczniku odjąć?
jak mam rozpoznać ile?
28 kwi 15:57
Krzysiek: przecież możesz szacować jak chcesz byle nierówność była prawdziwa
np. x(x+1)≤1000x
2
ważne jest to,żeby patrzeć (w tym przypadku ) tylko na wyrazy z największą potęgą.
| | x2 | |
czyli w liczniku masz x2 w mianowniku x4 więc szacujesz tak by otrzymać: A* |
| |
| | x4 | |
gdzie A− to jakaś stała tak by nierówność była zachowana.
28 kwi 16:04
student: dobra najlepiej sprawdzić wiedze na przykładzie:
całka od 2 do
∞
| | x | | 1 | |
0≤s(x)≤ tutaj wstawiłem |
| = |
| |
| | x4 | | x3 | |
| | 1 | |
obliczyłem i mi wyszło całka zbieżna do |
| |
| | 8 | |
możesz sprawdzić?
28 kwi 16:11
Krzysiek: ok
28 kwi 16:19
student: teraz mam problem z kryterium ilorazowym może mi ktoś wytłumaczyć ten przykład:
całka od 5 do
∞
28 kwi 19:13
student: .
28 kwi 19:18
Krzysiek: jak wyżej pisałem patrzysz na wyrazy z największą potęgą w liczniku i mianowniku(w kryterium
ilorazowym już nie musisz wyliczyć tej stałej potrzebnej do nierówności) czyli masz:
28 kwi 19:23
student: wychodzi zbieżna
teraz trzeba obliczyć:
28 kwi 19:35
Krzysiek: najpierw pasowałoby policzyć tą granicę, ale przecież tak dobierasz p(x),że tu nawet nie ma co
liczyć bo chyba od razu widać ile wynosi ta granica?
28 kwi 19:37
student: i nie wychodzi mi
28 kwi 19:37
student: ok
lim wyszło 1
28 kwi 19:39
28 kwi 20:27
28 kwi 20:28
student: .
28 kwi 20:34
student: .
28 kwi 20:37
student: .
28 kwi 20:54
student: .
28 kwi 20:59
student: up
28 kwi 21:09
student: mam napisać odp. całka jest rozbieżna do
∞
28 kwi 21:11
Krzysiek: | | x2 | |
przecież ∫5∞ |
| dx jest rozbieżna więc i całka z zadania jest rozbieżna. |
| | √x5 | |
28 kwi 21:16
student: okej dziękuję bardzo za pomoc

teraz lepiej zrozumiałem, ale jeszcze dużo przykładów muszę zrobić
28 kwi 21:19