ponoc proste rownanie i nierownosc
kuba: no witam dostalem zadanie z pozoru latwe jednak jak juz sie za to zabralem wyniki wychodza mi
niezbyt ciekawe.
posiadam 2 przyklady:
(3x−4)/(5x−2)=7 i (x−3)/(5x+10)≤3
kombinowalem z obydwoma, ale jestem zdania ze moja technika jest spaprana.
w obu przykladach po pomnozeniu obustron przez mianownik wychodzi mi
a)
32x=10
b)
14x≥−33
na poczatku pomyslalem glupie wyniki z tych zadan i chcialem przejsc do nastepnego, ale w
punktacji zadan zobaczylem ze za przyklad a moge uzyskac 2pkt a za przyklad b 3pkt. logicznie
mi tu nic nie pasuje, pewnie musze jeszcze cos narysowac. jak powinienem zrobic to poprawnie i
jak powinien wygladac rysunek do tego ?
28 kwi 15:27
J:
1) załozenia
W pierwszym masz dobre równanie.
W drugim nie wolno pomnożyc przez mianownik, bo nie znasz jego znaku
28 kwi 15:31
PW: Punkty wynikają z tego, czy wykonasz wszystkie konieczne etapy.
1. ustalenie dziedziny (nie zrobisz − na pewno odejmą punkt)
2. w zadaniu b) nie wolno pomnożyć przez mianownik obu stron nierówności (bo nie wiemy czy
mianownik dodatni, czy ujemny); z powodu tej zasadzki punktacja jest większa niż w a).
Nic nie trzeba rysować.
Twoich wyników nie sprawdzałem, ale na pewno b) jest rozwiązana źle (choćby z tego względu, że
| | 33 | |
x = −2 nie należy do dziedziny, a piszesz, że należy do rozwiązania x≥ − |
| ). |
| | 14 | |
28 kwi 15:36
kuba: ok czyli dziedziny mam takie: a) −2/5 b) x=−2
dobrze je wyznaczylem ?
i co do b) w jaki sposob w takim razie mam je rozwiazac?
28 kwi 16:01
zośka:

| | x−3 | | 3(5x+10) | |
b) |
| − |
| ≤0 i x≠−2 |
| | 5x+10 | | 5x+10 | |
| | 33 | |
−14(x+ |
| )*5(x+2)≤0 i x≠−2 |
| | 14 | |
28 kwi 16:32
kuba: dzieki wam wielkie za pomoc
28 kwi 18:17