zadania
muflon: [C[Maturalnie−Prawdopodobieństwo i Kombinatoryka]
Wrzucajcie proszę zadania do pokombinowania.
28 kwi 14:57
Marcin: Liczby ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8 } ustawiamy w przypadkowej kolejności (bez powtórzeń)
tworząc liczbę ośmiocyfrową. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania liczby, w której
jednocześnie:
– cyfra 1 stoi na lewo od cyfry 2,
– cyfra 3 stoi na lewo od cyfry 4,
– cyfra 5 stoi na lewo od cyfry 6,
– cyfra 7 stoi na lewo od cyfry 8?
Uwaga, w powyższych warunkach nie zakładamy, że odpowiednie cyfry stoją obok siebie, np. liczba
13275846 spełnia wszystkie powyższe warunki.
Łap np coś takiego, ale nie szukaj odpowiedzi na necie
28 kwi 15:06
muflon: ok już próbuje
28 kwi 15:15
muflon: Niezłe zadanie:
Ω=8!
A= 4*(7!+5!+3!+1!)
28 kwi 15:29
muflon: dobrze?
28 kwi 15:29
Marcin: No tak średnio dobrze
28 kwi 15:39
Marcin: | | 1 | | 1 | |
Twoje P(A) to ≈ |
| , w odpowiedzi mam |
| |
| | 2 | | 16 | |
28 kwi 15:41
muflon: W jakim zbiorze to masz?
28 kwi 15:43
bezendu:
zadania.info.pl
28 kwi 15:54
muflon: a to wiadomo

btw było tam takie zadanie
sinα=1/
√5
sinβ=1/
√26
sinγ=1/
√65
α.β,γ to katy ostre
Wykaż, że α+β+γ=45 stopni
Jak to robiliście?
Czy może tak?
sin(α+β+γ)=sin45st
sin((α+β)+γ)=
√2/2
i dalej korzystając z wzorów?
Jak tak usiłowałem i mi nie wychodzi :<
28 kwi 16:03
Marcin: Tak. O ile dobrze pamiętam, to robiłem to zadanie właśnie tak, jak pokazałeś.
sin(α+β)+γ))

Później jeszcze sprawdzę, bo teraz nie bardzo mam czas
28 kwi 16:10
muflon: masz coś jeszcze z kombinatoryki/prawdopodobieństwa?
28 kwi 16:30
bezendu:
Na zadania.info masz pełno zadań. Nie musimy tego kopiować wystarczy, że w google wpiszesz
zadania.ino i masz zadania.
28 kwi 16:39
muflon: Czy 7 cyfrowych liczb naturalnych, których suma cyfr to 4 jest 84
28 kwi 17:09
zawodus: Jak liczyłeś?
28 kwi 17:16
Mila:
Tak.
liczba rozwiązań równania:
x
1+x
2+x
3+x
4+x
5+x
6+x
7=4, gdzie x
1>0,x
i∊N
28 kwi 17:26
muflon: (1,1,1,1,0,0,0)
(1,1,2,0,0,0,0)
(2,2,0,0,0,0,0)
(3,1,0,0,0,0,0)
(4,0,0,0,0,0,0)
| | | | | | | | | | | |
1* | + 1* | +1* | *2+ 1* | + 1* | + 1= 20+45+18+1=84 |
| | | | | | |
28 kwi 17:26
muflon:
28 kwi 17:27
zawodus: Wszystko fajnie tylko takie rzeczy uczy się na dyskretnej na studiach
28 kwi 17:27
muflon: wow nasze nicki takie kolorowe
28 kwi 17:27
muflon: albo na zadania.info
28 kwi 17:28
muflon: Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
x 4 − x 3 + 3x 2 − 2x + 2 > 0.
28 kwi 17:32
muflon: Jak to zrobić bez pochodnych?
28 kwi 17:33
muflon: Jak pokażę, że dla x=1 x=2 x=−1 x=−2 x=1/2 x=−1/2 W(x) ma taki sam znak to straczy
28 kwi 17:34
zawodus: Sposob Mili nie widzę na zadania.info
28 kwi 17:35
Marcin: Zrób grupowanie tego wielomianu
28 kwi 17:35
zawodus: Nie starczy.
Zwiń do postaci
()2+()2>0
28 kwi 17:36
muflon: =(x3−2)(x−1)+3x2
w taki sposob?
28 kwi 17:41
Marcin: Nie bardzo. Przedstaw to jako sumę składników zawsze dodatnich.
28 kwi 17:45
Mila:
x 4 − x 3 + 3x2 − 2x + 2 > 0
x4+2x2−x3−2x+x2+2>0
x2(x2+2)−x(x2+2)+(x2+2)>0
(x2+2)*(x2−x+1)>0
x2+2>0 i x2−x+1>0 (Δ<0 i a=1>0)⇔
x∊R
28 kwi 17:46
muflon: Dzięki
28 kwi 17:47
ZKS:
Jeszcze trochę inny sposób.
Dla x ∊ (−∞ ; −1] ∪ [1 ; ∞)
x4 − x3 ≥ 0
2x2 − 2x ≥ 0
x2 + 2 > 0
Sumując otrzymujemy wyrażenie większe od 0.
Dla x ∊ (−1 ; 1)
x2 − x3 ≥ 0
x4 + 2x2 ≥ 0
2 − 2x > 0
Sumując otrzymujemy wyrażenie większe od 0.
Dla x ∊ R wyrażenie x4 − x3 + 3x2 − 2x + 2 jest większe od 0.
28 kwi 17:54
muflon: a 2 stronę?
Jak rozbić x4+64 na czynniki kwadratowe lub liniowe?
28 kwi 17:57
ZKS:
Czego Ci brakuje do wzoru skróconego mnożenia?
28 kwi 18:00
zawodus: x
4+1=(x
2+1)
2−2x
2
twoje analogicznie
28 kwi 18:03
muflon: +16x
28 kwi 18:04
ZKS:
Nie za bardzo.
28 kwi 18:06
muflon: 
16x
2
28 kwi 18:08
ZKS:
To teraz działasz.
28 kwi 18:08
muflon: x4+16x2−162+64
dalej nie wychodzi mi, żal :<
28 kwi 18:27
ZKS:
Złóż to teraz do wzoru skróconego mnożenia.
28 kwi 18:30
muflon: jakiego?
28 kwi 18:33
ZKS:
(a + b)2.
28 kwi 18:34
muflon: (x2+8)2−16x2
28 kwi 18:37
muflon:
28 kwi 18:37
bezendu:
(x2+8)2−(4x)2=(x2+8−4x)(x2+8+4x)
28 kwi 18:38
ZKS:
Tak.
28 kwi 18:38
muflon: Dzięki bezendu
28 kwi 18:41
bezendu:
28 kwi 18:42
muflon: a teraz dowód:
if:
√a/b=(a+3b)/(b+3a) to a=b
√a*(b+3a)=√b(a+3b)
√ab+3√aa=√ba+3b√b
√ab+3√aa−√ba−3b√b=0
b[√a+3√b]+a[√b+3√a]=0
i co dalej?
28 kwi 18:46
ZKS:
Dalej nie masz pomysłu?
28 kwi 19:31
muflon: nie mam :<
28 kwi 19:33
muflon: no teoretycznie jak podstawie to wychodzi, że L=P, ale w zadaniu chyba chodzi o to żeby wykazać
że zawsze jest taka zależność
28 kwi 19:34
ZKS:
Sposób dla tych co nie widzą.
| | √a | |
Dla ułatwienia zapisu niech |
| = t. |
| | √b | |
| | a + 3b | | | |
Wyrażenie |
| dzieląc przez b otrzymuję |
| wtedy |
| | 3a + b | | | |
3t
3 + t = t
2 + 3
3t
3 − 3 − t
2 + t = 0
3(t
3 − 1) − t(t − 1) = 0
3(t − 1)(t
2 + t + 1) − t(t − 1) = 0
(t − 1)(3t
2 + 2t + 3) = 0
t − 1 = 0
t = 1
√a =
√b
a = b
Sposób dla tych co widzą.
√a(3a + b) =
√b(a + 3b)
3a
√a + b
√a − a
√b − 3b
√b = 0
3(a
√a − b
√b) + b
√a − a
√b = 0
3(
√a −
√b)(a +
√ab + b) −
√ab(
√a −
√b) = 0
(
√a −
√b)(3a + 3
√ab + 3b −
√ab) = 0
(
√a −
√b)(3a + 2
√ab + 3b) = 0
√a −
√b = 0
√a =
√b ⇒ a = b.
28 kwi 19:40
muflon: Nieźle

Dzięki
28 kwi 19:49