Proszę o szybką pomoc.
Trybsonek: Dla jakich wartości m funkcja f(x)=(m2−1)x2+(1−m2)x+m2−m−2 ma dwa różne pierwiastki x1, x2
spełniające warunek x1+x2=x12+x22 ?
28 kwi 14:52
jakubs: Założenia jakie ?
28 kwi 15:02
Anna: Musi być spełniony układ warunków:a≠0 i Δ>0 i x1+x2=(x1+x2)2−2x1x2.
W ostatnim warunku podstawiasz wzory Viete'a
28 kwi 15:08
Trybsonek: to całe zadanie jest co napisałem
28 kwi 15:08
zośka: 1
0 m
2−1≠0
2
0 (1−m
2)
2−4(m
2−1)(m
2−m−2)>0
| | 1−m2 | | 1−m2 | | m2−m−2 | |
30 − |
| =(− |
| )2−2* |
| } |
| | m2−1 | | m2−1 | | m2−1 | |
28 kwi 16:42